Ψυχροπολεμικές οι σχέσεις Ρωσίας- Δύσης

Τα τύμπανα του πολέμου εξακολουθούν να ηχούν στην Ουκρανία. De facto αυτονομημένη είναι η χερσόνησος της Κριμαίας, ενώ οι σχέσεις Ρωσίας-Δύσης βρίσκονται στο σοβαρότερο σημείο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να απειλούν πλέον τη Μόσχα με οικονομική απομόνωση και αποπομπή από την G8. «Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει την προσωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας», ξεκαθάρισε ο Ρώσος πρωθυπουργός. Η ομάδα των επτά ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου (G7) καταδίκασε την Κυριακή την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία και «πάγωσε» επί του παρόντος τις προετοιμασίες για τη σύνοδο κορυφής

του G8, στην οποία μετέχει και η Ρωσία. Η ουκρανική μεταβατική ηγεσία έθεσε σε ετοιμότητα τα στρατεύματά της κι επιστράτευσε τους εφέδρους, διαμηνύοντας ότι προετοιμάζεται να αμυνθεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη καταλάβει τη χερσόνησο της Κριμαίας , περικύκλωσαν ουκρανικές βάσεις απαιτώντας από τους Ουκρανούς στρατιώτες να παραδώσουν τον οπλισμό τους. Των ρωσικών κινήσεων στην Κριμαία υπεραμύνθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι οι Ρώσοι και ρωσόφωνοι πολίτες αντιμετώπιζαν μία «αμείωτη» απειλή από τους υπερεθνικιστές.

Αποσκίρτησε ο νεοδιορισθείς από τη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Ουκρανίας, ναύαρχος Ντένις Μπερεζόφσκι, ορκιζόμενος πίστη στις φιλορωσικές Αρχές της Κριμαίας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας τόνισε ο γγ της συμμαχίας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν ζητώντας από τη ρωσική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις και να αποτρέψει οποιαδήποτε άλλη επέμβαση. Συνεδριάζουν σήμερα εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Υπέρ της σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης για την οικονομική κρίση στην Ουκρανία τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, κατά τις επαφές που είχε στο Κίεβο. Τόνισε ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η ΕΕ στηρίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ζήτησε αυτοσυγκράτηση στην αντιμετώπιση της έντασης.

Σε «ελεύθερη πτώση» οι ρωσικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, σε ιστορικό χαμηλό υποχωρεί το ρούβλι έναντι δολαρίου και ευρώ. Σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου προχώρησε εκτάκτως σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας στο 7%, από 5,5%.

Keywords
Τυχαία Θέματα