«Θρίλερ» διαρκείας με τη δόση

Συνεχίζεται το σίριαλ της επόμενης δόσης. Η υπερψήφιση του πακέτου μέτρων από τη Βουλή δεν φαίνεται πως επαρκεί για να δοθεί το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 31,5 δισ. ευρώ. Πλέον η λήψη των σχετικών αποφάσεων τοποθετείται χρονικά στο τέλος του μήνα. Οι δανειστές μας αναμένουν την υπερψήφιση και του προϋπολογισμού, ωστόσο σε καθοριστικό παράγοντα ανάγεται πλέον το δημόσιο χρέος, το οποίο ο Όλι Ρεν χαρακτήρισε μη βιώσιμο. Πάντως σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα

πληρώνει την κόντρα μεταξύ των δανειστών μας για τη βιωσιμότητα του χρέους. ΔΝΤ και Κομισιόν πλέον παραδέχονται ότι ο στόχος για το 2020 δεν θα επιτευχθεί, αλλά διαφωνούν στο πόσο παραπάνω θα είναι το χρέος και για το πώς θα γίνει βιώσιμο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι ο δεν περιμένει κάποια απόφαση για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, μεταδίδει από την πλευρά του το πρακτορείο Dow Jones Newswires. Το πρακτορείο σχολιάζει ότι οι δηλώσεις του έρχονται μόλις μια ημέρα μετά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου στο ελληνικό κοινοβούλιο για τα νέα μέτρα λιτότητας.

Ο Σόιμπλε σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ευρωζώνη είναι στο σωστό δρόμο και έχει επανακτήσει ένα μέρος της εμπιστοσύνης των αγορών αν και αυτή είναι ακόμα «εύθραυστη». «Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος», δήλωσε ο Σόιμπλε. Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη χρειάζεται να μπορεί να τροποποιεί τις συνθήκες ώστε να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις του 21ου αιώνα και να προχωρήσει στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης υπερεθνικής διακυβέρνησης.

Για την ανάγκη μιας συμφωνίας για το χρέος της Ελλάδας και τη χρηματοδότησή της προτού ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την χώρα, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόννορ, σε συνέντευξη Τύπου, υπονοώντας ότι μπορει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. Ακόμη, δήλωσε ότι χαιρετίζει την έγκριση των δημοσιονομικών, διαρθρωτικών μέτρων από το ελληνικό κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ψηφοφορία την Κυριακή για τον προϋπολογισμό, είναι ακόμη ένα κρίσιμο τεστ.

Ωστόσο ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν δήλωσε ότι «εκτός από αυτές τις ψηφοφορίες, υπάρχουν και άλλες δύο βασικές πτυχές για τις οποίες πρέπει να επέλθει συμφωνία», αναφερόμενος σε συμφωνία της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους και τη χρηματοδότηση.

«Το Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου δεν θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ» ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο Bloomberg, τοποθετώντας στις 26 Νοεμβρίου την επικρατέστερη ημερομηνία απόφασης για την καταβολή της δόσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιμένουν την ολοκληρωμένη έκθεση της τρόικας για την πορεία της εφαρμογής του δημοσιονομικού προγράμματος στην Ελλάδα.  

Keywords
Τυχαία Θέματα