Θ΄ ανέβει κι άλλο η Χρυσή Αυγή; Τρία παραδείγματα

του Δημήτρη Φύσσα

Η μεγάλη επιτυχία της Χρυσής Αυγής είναι ότι έχει καταφέρει να πλασαριστεί ως το απόλυτο αντισυστημικό κόμμα, ενώ όπως έδειξε πρόσφατα ο Δημοσθένης Κούρτοβικ στα «Νέα» του προηγούμενου Σαββάτου, όχι μόνο δεν είναι αντισυστημική, αλλά είναι χωμένη για τα καλά μέσα στο σύστημα ιδεών της ελληνικής κοινωνίας: ανάδελφο έθνος, αντιδυτικισμός, εθνοπατριωτισμός, ξενοφοβία και όλα τα συναφή.

Η Χρυσή Αυγή
εξακολουθεί να παριστάνει, ωστόσο, τον αντισυστημικό παράγοντα σε θέματα διαφθοράς: δεν έχει ασκήσει ποτέ κρατική, συνδικαλιστική, πανεπιστημιακή, αυτοδιοικητική ή άλλη εξουσία, επομένως εμφανίζεται ότι δικαιούται να καρπώνεται όση λαϊκή δυσαρέσκεια προκύπτει από τη διαφθορά- διαφθορά αληθινή, θρυλούμενη ή ψευδή, αρκεί να υπάρχει έστω υποψία.

Τρία παραδείγματα από την πρόσφατη ειδησεογραφία αρκούν: οι εξαιρέσεις στις κρίσεις των δημόσιων υπαλλήλων, η διατήρηση των βουλευτικών προνομίων και η υπόθεση των υποβρυχίων.

Όλοι το προσωπικό του Δημοσίου πρόκειται να κριθεί, από την 1η Ιανουαρίου 2015. Αλλά θα εξαιρεθούν οι 2.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι αποσπασμένοι στους βουλευτές, τους ευρωβουλευτές, την ΑΔΕΔΥ και μερικούς ακόμα ανάλογους φορείς. Αυτοί θα μείνουν άκριτοι (για την ακρίβεια, θα τους κρίνει ο ίδιος ο βουλευτής ή ευρωβουλευτής που τους έχει αποσπάσει!), δε θα συνδεθεί ο μισθός τους με την παραγωγικότητα και δεν έχει καμιά σημασία αν και τι έργο παράγουν. Βάλτε μαζί και τους υπαλλήλους της Βουλής και της Προεδρίας της Δημοκρατίας, με τους 18 αν δεν κάνω λάθος μισθούς και τα εφάπαξ των εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, κι ελάτε μετά να μου πείτε περί ισονομίας.

Όσον αφορά τα βουλευτικά προνόμια, το αρχικό νομοσχέδιο έλεγε ότι θα τα στερείται κάθε βουλευτής που είναι υπόδικος για κακούργημα ή ορισμένα σοβαρά πλημμελήματα- και αν τελικά αθωωθεί, θα τα ξανάπαιρνε αναδρομικά. Μετά από πιέσεις, το τελικό νομμοσχέδιο λέει ότι μόνο αν τελεσιδικήσει η καταδίκη, αφαιρούνται τα προνόμια. Πότε τελεσιδικεί μια καταδίκη στο ποινικό μας σύστημα; Σε πέντε, δέκα, δεκαπέντε χρόνια, ανάλογα. Για βουλευτή ειδικά, μπορεί και περισσότερο. Μπορεί και ποτέ. Μπορεί κα να έχει πεθάνει στο μεταξύ. Επομένως, δεν αλλάζει τίποτα.

Σε σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων, στην οποία είχα αναφερθεί ξανά, το βιαστικό κλείσιμο της ολομέλειας της Βουλής εξασφαλίζει ατιμωρησία, χωρίς να μπει το θέμα στην ουσία του. Αλλά αν τα κυβερνητικά κόμματα δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν, και Εξεταστική θα είχαν δεχτεί, και το θέμα θα το άφηναν να συζητηθεί τώρα και δε θα προαναγγέλλανε πειθαρχικές διώξεις κατά των εισαγγελέων που το κίνησαν ξανά. Καλά ή κακά, στον κόσμο έχει περάσει η εντύπωση ότι το θέμα συνδέεται με τη θητεία του κ. Βενιζέλου στο υπουργείο Άμυνας. Κακά, κατά πάσα πιθανότητα. Αλλά ο μόνος τρόπος να είχε λήξει το θέμα, θα ήταν να είχε ερευνηθεί. Τώρα απλά παρακάμφτηκε, η ουσία του δε συζητήθηκε. Ακριβώς όπως και η ουσία της λίστας Λαγκάρντ και τόσων άλλων ζητημάτων.

Αν λοιπόν η Χρυσή Αυγή, παρά το ότι κατηγορείται ως εγκληματική οργάνωση (όπως και όλοι ξέρουμε ότι είναι, μα το θέμα είναι ν΄ αποδειχτεί στο δικαστήριο) και παρά το ότι πολλά στελέχη της βρίσκονται στη φυλακή, γίνει όντως διψήφια στις βουλευτικές εκλογές, θυμηθείτε ότι μπορεί να την έχουν «σπρώξει» ενέργειες όπως οι παραπάνω.

[email protected]
Keywords
Τυχαία Θέματα