Ο Τύπος στον κόσμο

Η πρόθεση του Ομπάμα να αποστείλει στρατιωτικούς συμβούλους στο Ιράκ αλλά όχι στρατιώτες είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου.
Για Ελλάδα: Η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεγκιάνγκ προκαλεί το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου. "Ο Κινέζος πρωθυπουργός λέει πως προτίθεται η χώρα του να αγοράσει περισσότερα ελληνικά ομόλογα" αναφέρει η WSJ. "Η Κινεζική Cosco μεταμορφώνει τον Πειραιά
-αλλά έχει και το βλέμμα προς Θεσσαλονίκη" αναφέρει ο Guardian. Tην ώρα που ο πρωθυπουργός ξεκινά το επίσημο ταξίδι του στην Ελλάδα, το ενδιαφέρον για τα λιμάνια της Μεσογείου και η αυξανόμενη παρουσία σε αυτά της Κίνας, βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Η επιτυχία της Cosco θα αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα των συνομιλιών του Κεγκιάνγκ με το Πεκίνο να ελπίζει πως θα ισχυροποιήσει την παρουσία του στη χώρα, που προσφέρει την πιο εύκολη είσοδο στην Ευρώπη για την μεταφορά προϊόντων, οι Κινέζοι αξιωματούχοι είναι πρόθυμοι να επαναλάβουν το μοντέλο της Cosco στην Ελλάδα και αλλού. "Ο Κινέζος πρωθυπουργός συνεχίζει την ευρωπαϊκή του περιοδεία επενδύσεων με δεύτερο σταθμό την Ελλάδα, μετά την Μ. Βρετανία" αναφέρει η DW. Eίναι η πρώτη επίσκεψη Κινέζου ανώτατου αξιωματούχου στην Ελλάδα εδώ και 4 χρόνια. Η Αθήνα ελπίζει σε πολυεπίπεδη συνεργασία στον τομέα των επενδύσεων. Ο Κεγκιάνγκ υπέγραψε στο Λονδίνο συμφωνίες 24 δισ δολαρίων με τον Ντέιβιντ Κάμερον. "Η Κίνα ενδέχεται να επενδύσει 8 δισ ευρώ στην Ελλάδα" αναφέρει από την πλευρά της η Monde. Πρόκειται για ανταποδοτική επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στην Κίνα, πριν από ένα χρόνο. "Πύλη της Κίνας στην Ευρώπη" είναι ο τίτλος της Handelsblatt. Boήθεια προς την χτυπημένη από την κρίση του ευρώ, Ελλάδα προσφέρει η Κίνα. Οι Κινέζοι θέλουν να επενδύσουν στο Αιγαίο και σε τομείς υποδομών, μεταφορών και εστίασης. "Με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων με την Ελλάδα η επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα" λέει η China Daily.

Για Ιράκ: "Ο Ομπάμα στέλνει συμβούλους, αλλά όχι στρατιώτες στο Ιράκ" λέει χαρακτηριστικά ο Guardian, ενώ και οι NYTimes επισημαίνουν πως "Οι ΗΠΑ θα στείλουν έως και 300 συμβούλους για να βοηθήσουν τον ιρακινό στρατό". Έτοιμες για μια "στοχευμένη" στρατιωτική δράση στο Ιράκ εάν και εφόσον απαιτηθεί είναι οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πρόσθεσε ότι προτίθεται να στείλει στη Βαγδάτη έως και 300 στρατιωτικούς συμβούλους για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, την ώρα που το Ιράκ βρίσκεται αντιμέτωπο με τη μεγαλύτερη απειλή για τη σταθερότητα του μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011. Εξήγησε ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ να μην εξελιχθεί σε εμφύλιο πόλεμο η κατάσταση στο Ιράκ διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να στείλει Αμερικανούς στρατιώτες να πολεμήσουν, ενώ τόνισε ότι οι πολιτικοί ηγέτες του Ιράκ θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να καταλήξουν σε ένα πολιτικό πλάνο για το μέλλον της χώρας τους. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα αναχωρήσει το Σαββατοκύριακο για περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής. Στο μεταξύ, την ώρα που αμερικανοί γερουσιαστές δηλώνουν ότι πρέπει να μπει τέλος στην ηγεσία του πρωθυπουργού του Ιράκ, Αλ Μαλίκι, ο ίδιος δηλώνει ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί για να επιτύχει ως αντάλλαγμα τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών. "Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να πάρουν μέρος σε νέο πόλεμο στο Ιράκ" αναφέρει η DW. Την ίδια ώρα "Μέσα στο χάος, οι Κούρδοι βλέπουν παράθυρο ευκαιρίας" αναφέρουν οι NYTimes. Την ώρα της επέλασης των τζιχανιστών σουνιτών ανταρτών, οι Κούρδοι βλέπουμ μια ευκαιρία για επίτευξη της αυτονομίας τους".

Για Ουκρανία: Συνεχίζει ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο την απόπειρα να συμφωνηθεί εκεχειρία στα ανατολικά της χώρας, παρουσιάζοντας το σχέδιο προτάσεών του προς τους φιλορώσους ενόπλους σε νέα τηλεφωνική συνομιλία του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Το Κίεβο φέρεται να προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα τη νέα πρόταση, ενώ στο φόντο ενισχύονται οι ρωσικές δυνάμεις κοντά στη μεθόριο και εντείνονται, όπως δείχνουν οι εκατέρωθεν αναφορές, οι συγκρούσεις στρατού και ενόπλων στις ανατολικές επαρχίες. "Οι ΗΠΑ εξετάζουν νέες κυρώσεις την ώρα που η ουκρανική κρίση χειροτερεύει" λέει η WSJ. Η Μόσχα άρχισε ξανά την συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, κάνοντας λόγο για «μια πολύ λυπηρή οπισθοδρόμηση». Χθες πάντως η Ρωσία είπε «όχι» σε πρόταση του Κιέβου για εκεχειρία. Λίγο αργότερα, ο ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ στις 27 Ιουνίου.

Για πρόσφυγες: Παγκόσμια ημέρα προσφύγων η σημερινή και σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ο αριθμός των προσφύγων, των αιτούντων άσυλο και των εσωτερικά εκτοπισμένων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 50 εκατομμύρια για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως λόγω της κρίσης στη Συρία, αναφέρει ο Guardian. "O αριθμός των προσφύγων σε όλο τον κόσμο ξεπέρασε τα 50 εκ". Ο πόλεμος στη Συρία μέχρι τα τέλη του προηγούμενου έτους είχε εξαναγκάσει 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους να γίνουν πρόσφυγες και 6,5 εκατομμύρια να εκτοπιστούν στο εσωτερικό της χώρας. Σημαντικοί νέοι εκτοπισμοί σημειώθηκαν επίσης στην Αφρική -κυρίως στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και προς το τέλος του 2013, και στο Νότιο Σουδάν. "Το έλλειμμα της ειρήνης, σήμερα, είναι επικίνδυνο" τονίζει η Αρμοστεία καλώντας σε πολιτικές λύσεις.

Και η πιο πολυδιαβασμένη είδηση σήμερα στα δίκτυα και τις ηλεκτρονικές εκδόσεις του διεθνούς Τύπου είναι η ήττα της Βρετανίας από την Oυρουγουάη...με 2-1. "Ο Σουάρες στέλνει τη Βρετανία ένα βήμα πριν από την έξοδο" λέει το BBC. "Το διπλό χτύπημα του Σουάρες αφήνει την Βρετανία στο χείλος του γκρεμού" αναφέρει ο Guardian. "O Σουάρες βυθίζει την Βρετανία" λένε οι FT. Ονειρεμένο ήταν το ντεμπούτο του Σουάρες στο 20ο παγκόσμιο κύπελλο. Ο σέντερ φορ της Λίβερπουλ πέτυχε και τα δύο γκολ της αναμέτρησης, πικραίνοντας τους Άγγλους που στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήταν ανώτεροι και δικαιούνταν κάτι περισσότερο από αυτό που πήρε.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη
Keywords
Τυχαία Θέματα