Τετραπλή βράβευση για Μίχαελ Χάνεκε

«Μια γιορτή για τον αυστριακό κινηματογράφο», τονίζουν σήμερα οι κριτικοί, αποτελεί ο νέος «θρίαμβος» του μεγάλου Αυστριακού δημιουργού, Μίχαελ Χάνεκε, ο οποίος, το βράδυ του Σαββάτου, με την ταινία του «Αγάπη», απέσπασε και τις τέσσερις κυριότερες διακρίσεις στην 25 η διοργάνωση των Βραβείων Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στη Μάλτα, δηλαδή, το βραβείο καλύτερης ταινίας, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, το βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου (Ζαν Λουί Τρεντινιάν) και το βραβείο καλύτερου γυναικείου ρόλου (Εμανουέλ Ριβά).

Με τη νέα

βράβευση της Αγάπης, ως καλύτερης ταινίας από τα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου (σσ. τον Μάιο είχε κατακτήσει τον «Χρυσό φοίνικα» στο Φεστιβάλ των Καννών), ο 70χρονος Χάνεκε είναι ο μόνος Ευρωπαίος σκηνοθέτης στην ιστορία του θεσμού, που τιμάται για τρίτη φορά με τη συγκεκριμένη διάκριση, η οποία αποκαλείται «ευρωπαϊκό Όσκαρ».

Είχαν προηγηθεί, το 2005, η βράβευσή του με συνολικά πέντε βραβεία για την ταινία «Cache» στην οποία πραγματευόταν το δράμα της διαχείρισης στη Γαλλία του πολέμου της Αλγερίας και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2009, η βράβευση με τρία βραβεία της ταινίας του «Η άσπρη κορδέλα».

Το 2009, όπως και τώρα, η ταινία του Μίχαελ Χάνεκε είναι υποψήφια για το Όσκαρ ξένης ταινίας, με τη διαφορά ότι τότε η «Η άσπρη κορδέλα» είχε υποβληθεί από τη Γερμανία ως γερμανο-αυστριακό-γαλλο-ιταλική συμπαραγωγή, ενώ τη φορά αυτή η «Αγάπη» (σσ. γαλλο-γερμανο-αυστριακή συμπαραγωγή) έχει υποβληθεί επίσημα από την Αυστρία.

Μετά την προχθεσινή απονομή των βραβείων στη Μάλτα, ο πολυβραβευμένος Αυστριακός σκηνοθέτης διακήρυξε εκ νέου την «αγάπη» του για τον Ευρωπαϊκό Κινηματογράφο, επειδή «πρόκειται για κινηματογράφο των συγγραφέων», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Μίχαελ Χάνεκε, ο οποίος ήδη το 2009 είχε θριαμβεύσει στις Κάννες, αποσπώντας τον «Χρυσό φοίνικα» με την ταινία του «Η λευκή κορδέλα», σκηνοθετεί στη φετινή παραγωγή του «Αγάπη» (που έχει μεγάλη προσέλευση και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες) τη δοκιμασία που περνά η οικογένεια ενός ζεύγους συνταξιούχων καθηγητών της μουσικής, έπειτα από το εγκεφαλικό επεισόδιο της συζύγου.

Σε αυτή την αυστριακο-γαλλο-γερμανική συμπαραγωγή των έντονων ανθρώπινων συναισθημάτων, ο Χάνεκε έχει ως πρωταγωνιστές τρεις ζωντανούς θρύλους του διεθνούς κινηματογράφου, τον Ζαν-Λουί Τριντινιάντ, την Εμανουέλ Ριβά και την Ιζαμπέλ Ιπέρ.

Σημειώνεται ότι ο βραβευθείς Αυστριακός θεωρείται από τους φανατικούς διαφόρων μορφών Τέχνης. Πριν από μόλις

δύο εβδομάδες βρέθηκε στο περίφημο Theater an der Wien και θαύμασε την Ελληνίδα σοπράνο, Μυρτώ Παπαθανασίου, στην εντυπωσιακή ερμηνεία της ως Ιφιγένειας εν Αυλίδι.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα