«Ράλι» λόγω Ισπανίας

Στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων έξι εβδομάδων κινείται η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, ενώ και τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται ανοδικά, στον απόηχο της ανακοίνωσης από το Ισπανικό υπουργείο Οικονομικών της υποβολής επίσημου αιτήματος για ανακεφαλαιοποίηση των προβληματικών ισπανικών τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Το πακέτο των 39,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί κατά 2,5 δισ. στη λεγόμενη «κακή» τράπεζα,
που συγκεντρώνει τα «τοξικά» στοιχεία ενεργητικού των υπολοίπων ισπανικών τραπεζών, και κατά το υπόλοιπο ποσό σε 4 τοπικές τράπεζες που κρατικοποιήθηκαν μετά την κατάρρευση της στεγαστικής φούσκας. Τα σχέδια αναδιοργάνωσης των εν λόγω τραπεζών εγκρίθηκαν την περασμένη εβδομάδα από την Κομισιόν.

Το ισπανικό αίτημα αναμένεται να εγκριθεί κατά την αποψινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ, όπου επίσης θα συζητηθεί το προσχέδιο του κυπριακού μνημονίου. Ήδη δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας Φιλελεύθερος αναφέρει, ότι, πέραν του προσχεδίου, αναμένεται να ζητηθούν από τη Λευκωσία πρόσθετα μέτρα, όπως ιδιωτικοποιήσεις κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών.
Keywords
Τυχαία Θέματα