Τετραμερής σύνοδος κορυφής στο Μινσκ

Τετραμερής σύνοδος κορυφής, που θα έχει ως στόχο την εξεύρεση διπλωματικής λύσης στην κλιμακούμενη ουκρανική κρίση, σχεδιάζεται για την Τετάρτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπως ανακοίνωσαν η γερμανική καγκελαρία και ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στη σχεδιαζόμενη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχουν η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και ο κ. Πούτιν.

Η απόφαση για την προετοιμασία της συνόδου ελήφθη κατά τη διάρκεια της «εκτενούς» τηλεδιάσκεψης που είχαν οι τέσσερις ηγέτες νωρίτερα την Κυριακή, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επίτευξη μιας «ολοκληρωμένης διευθέτησης» της ουκρανικής κρίσης, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους από την άνοιξη του 2014 και έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη ρήξη στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Πούτιν, η συνάντηση θα γίνει την Τετάρτη εφόσον έως τότε έχει επιτευχθεί μια πρώτη συμφωνία για μια «σειρά θεμάτων που συζητάμε έντονα κατά την τελευταία περίοδο».

Ο κ. Ζάιμπερτ προσέθεσε πως οι προετοιμασίες για τη σύνοδο θα γίνουν αύριο Δευτέρα στο Βερολίνο.

Το Μινσκ είναι η πόλη όπου στις αρχές Σεπτεμβρίου η ουκρανική κυβέρνηση και οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές υπέγραψαν την πρώτη συμφωνία για διμερή εκεχειρία, η οποία προέβλεπε παράλληλα την απομάκρυνση του βαρέος οπλισμού από την πρώτη γραμμή και την παραχώρηση κάποιας πολιτικής αυτονομίας στις ρωσόφιλες ανατολικές επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ.

Η γαλλογερμανική ειρηνευτική πρωτοβουλία βασίζεται στην εν λόγω καταπατημένη εκεχειρία, όμως η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν κερδίσει έδαφος από το Σεπτέμβριο, με το Κίεβο να εμφανίζεται αποφασισμένο να μην δεχτεί την οριοθέτηση οποιασδήποτε νέας αποστρατικοποιημένης ζώνης που θα αναγνωρίζει τα κέρδη των ανταρτών.
Keywords
Τυχαία Θέματα