Κύκλωμα «λευκών» γάμων

Eγκληματική οργάνωση με 173 μέλη, ανάμεσά τους υπάλληλοι δήμων και περιφέρειας, εξαρθρώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το κύκλωμα εξασφάλιζε έναντι υψηλής αμοιβής ιθαγένεια σε εν Ελλάδι Γεωργιανούς, μέσω της τέλεσης «λευκών» γάμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στην Θεσσαλονίκη η Ασφάλεια, έγιναν ήδη 11 συλλήψεις και καταζητούνται

ακόμη εννέα άτομα, εκ των οποίων τα τέσσερα βρίσκονται εκτός Ελλάδας. Για συνεργία κατηγορούνται προς το παρόν ακόμη 18 άτομα. Μεταξύ των 173 εμπλεκομένων είναι και επτά δικηγόροι, δύο μεταφραστές, ένας δημόσιος και δύο δημοτικοί υπάλληλοι.

Όπως επισήμανε σε συνέντευξη τύπου ο διευθυντής ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρας Παζαρλής, το τελευταίο τετράμηνο η συγκεκριμένη οργάνωση είχε οργανώσει και πραγματοποιήσει «68 εικονικούς γάμους αποσπώντας 230.000 ευρώ», ενώ «στόχευε στο επόμενο διάστημα να "τελέσει" άλλους 79 από τους οποίους σχεδίαζε να αποκομίσει άλλες 298.000 ευρώ». Υπολογίζεται ότι η οργάνωση ανέπτυσσε δράση στη Β. Ελλάδα, τα τελευταία τρία χρόνια.

Η έρευνα για την εξάρθρωση του κυκλώματος ξεκίνησε πριν από τέσσερις μήνες. Οι αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του κυκλώματος, χρησιμοποιώντας τον «κοριό» της ΕΥΠ, με τον οποίο κατέγραψαν συνομιλίες μεταξύ των βασικών κατηγορουμένων για την υπόθεση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η οργάνωση καθοδηγούσε τους αλλοδαπούς, κυρίως υπηκόους Γεωργίας, στην απόκτηση μέσω των νομίμων οδών εγγράφων που εξασφάλιζε για αυτούς η ίδια, παρέχοντας ψευδείς βεβαιώσεις, έναντι αδρής αμοιβής, προκειμένου να αποκτήσουν άδεια διαμονής ως «σύζυγοι» ατόμων χώρας μέλους της Ε.Ε.

Αρχικώς, τους κατηύθυναν να καταθέσουν αίτηση ασύλου και στη συνέχεια όταν τελούνταν μέσω των εγγράφων που εξασφάλιζαν ο εικονικός γάμος, παραιτούνταν από το αίτημα ασύλου και κατέθεταν αίτηση άδειας διαμονής. Ακόμη κι όταν αυτή απορρίπτονταν σε δεύτερο βαθμό επεδίωκαν την τελική έκδοση της. Στο μεταξύ φρόντιζαν να καταθέσουν στους δήμους και στις αρχές διάφορα ψευδή έγγραφα απαραίτητα για να εκδοθούν τα αντίστοιχα δελτία (αναγγελία γάμου σε εφημερίδα, πλαστά ενοικιοστάσια, πιστοποίηση διεύθυνσης μόνιμης κατοικίας, κ.τ.λ.)

Το νήμα άρχισε να ξετυλίγεται όταν στις αστυνομικές αρχές έφτασε καταγγελία από έναν πολίτη από τις Κρηνίδες Καβάλας, ότι στενό συγγενικό του πρόσωπο εξαρτημένο από τα ναρκωτικά είχε συνάψει «γάμο» με αλλοδαπό, με αντίτιμο 800 ευρώ.

Η οργάνωση διέθετε «τιμολόγια» για κάθε παράνομο έγγραφο που εξασφάλιζε για τους «συζύγους», αρκετοί από αυτούς δεν είχαν γνωρίσει καν το ...έτερον ήμισυ τους. Για το δελτίο αίτησης ασύλου χρέωναν 1000 ευρώ, για την έκδοση άδειας διαμονής 4.500 (αν ο αλλοδαπός είχε θεώρηση εισόδου 3.500 ευρώ), ενώ σε περίπτωση που ο υποψήφιος «σύζυγος» έπρεπε να μεταβούν στη χώρα του αλλοδαπού «συζύγου» το ποσό έφτανε τις 7.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη όσων αναζητούνται.

Και με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα