Νέες φωτιές στο πολιτικό σκηνικό

Φωτιές ανάβει στο πολιτικό σκηνικό το αίτημα των οικονομικών εισαγγελέων για άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εναντίον του προέδρου της ΕΛ.ΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου, για την υπόθεση του διογκωμένου ελλείμματος του 2009. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση εστάλη πριν από περίπου έναν χρόνο από τους εισαγγελείς στη Βουλή, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών του τότε πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του

τότε αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ωστόσο δεν προέκυψαν στοιχεία πολιτικών ευθυνών και έτσι η δικογραφία επιστράφηκε στο Εφετείο.

Το ΠΑΣΟΚ μιλώντας για θεωρίες συνωμοσίας και θεωρίες του «από μηχανής θεού» σχολιάζει ότι «οι λόγοι που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε βαθιά κρίση και οι μεγάλες και δύσκολες επιλογές που έγιναν και γίνονται για τη διαχείρισή της και την έξοδο από αυτήν δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως ζητήματα ποινικού δικαίου».

«Η προσπάθεια της ΕΛΣΤΑΤ να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία, μετατρέπεται σε ποινική διαδικασία ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό μέχρι τον Οκτώβριο του 2009 μένουν στο απυρόβλητο» ανακοίνωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Από την πλευρά της η Αξιωματική Αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τον κ. Γεωργίου προστατευόμενο του ΔΝΤ εγκαλώντας την κυβέρνηση που «ακόμα ανέχεται την παραμονή του στη θέση του». Την αποπομπή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ ζητά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος με επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό.

Ικανοποίηση στο ΔΣΑ

Εν τω μεταξύ, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) εξέφρασε σήμερα την απόλυτη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις στην υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς μάλιστα για το θέμα αυτό είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά.

Ειδικότερα, ο ΔΣΑ σε ανακοίνωσή του επισημαίνει, μεταξύ των άλλων, ότι «εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την -όπως αποδεικνύεται- αποτελεσματική αντίδραση των εισαγγελικών αρχών και τη διεξοδική προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η οποία είχε ως συνέπεια την υποβολή πρότασης από τους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη για την άσκηση ποινικών διώξεων -και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος- κατά των επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, ως ύποπτων για τη διάπραξη σειράς αδικημάτων που είχαν ως αντικείμενο την τεχνητή διόγκωση του ύψους του δημοσιονομικού ελλείμματος, εισαγγελική πρόταση η οποία προέκυψε έπειτα και από σχετική μηνυτήρια αναφορά του Συλλόγου μας».

Ο ΔΣΑ υπενθυμίζει ότι στις 29.9.2011 «ανέλαβε σχετική πρωτοβουλία και κατέθεσε, έπειτα από σχετική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του, ενώπιον του κυρίου εισαγγελέα του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά, σχετικά με τη διάπραξη σοβαρότατων αξιόποινων πράξεων που έχουν καταγγελθεί και αφορούν στην αλλοίωση των στοιχείων από την Ανεξάρτητη Αρχή ΕΛΣΤΑΤ, η οποία -όπως έχει καταγγελθεί- παράνομα διόγκωσε το αναθεωρημένο έλλειμμα του 2009 από περίπου 12-13% σε 15,4%, εξέλιξη που είχε ως τελικό αποτέλεσμα την υπογραφή του Μνημονίου και την επιβολή, εξαιτίας αυτού, στη χώρα σκληρών δημοσιονομικών και άλλων μέτρων (όπως ήταν για παράδειγμα η εργασιακή εφεδρεία, τα βαρύτατα φορολογικά μέτρα, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κ.λπ.) σε βάρος του ελληνικού λαού».

Έπειτα από την εξέλιξη αυτή, επισημαίνουν οι δικηγόροι της Αθήνας, «αισθανόμαστε απόλυτα δικαιωμένοι για τη μέχρι σήμερα πορεία της δικαστικής διερεύνησης, η οποία δίνει μία έμπρακτη ελπίδα για την επιβολή της νομιμότητας και την απαρχή μιας αναγκαίας και ουσιαστικής κάθαρσης στο δημόσιο βίο, από πρόσωπα και νοοτροπίες που λυμαίνονταν επί σειρά ετών το δημόσιο συμφέρον, αδιαφορώντας για τις επιζήμιες συνέπειες των -άλλοτε ανεύθυνων και άλλοτε ιδιοτελών- ενεργειών τους».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα