Τελετή για επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας

Περίπου 100 χιλιάδες κόσμου περιμένει η οργάνωση «Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολής» στην τελετή που διοργανώνει στις 4 αύριο το πρωί μπροστά από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα γίνει το πρωινό ναμάζι (προσευχή). Κι αυτό στο πλαίσιο της εκστρατείας του Συνδέσμου για να επαναλειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί.

Το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι για άλλη μια φορά υπό συζήτηση στην Τουρκία. Τούτη τη φορά αφορμές είναι, πρώτον, η πρόταση νόμου που κατέθεσε στην εθνοσυνέλευση ο ανεξάρτητος βουλευτής Χαμί Γιλντιρίμ (πρώην βουλευτής του κυβερνώντος

Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί και δεύτερον η 561η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης.

Ο Σύνδεσμος που διοργανώνει την τελετή πρόσκειται στο ρεύμα εκείνο του πολιτικού Ισλάμ που ακολουθεί την παράδοση του ιστορικού ηγέτη του χώρου Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο κομματικός χώρος του τουρκικού πολιτικού Ισλάμ διασπάστηκε το 2000, με την ιστορική τάση να εκπροσωπείται σήμερα από το Κόμμα Ευτυχίας και τη λεγόμενη -το 2000- Ανανεωτική Τάση, από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα