Τελεσίγραφο για την 6η δόση

Τελεσίγραφο στέλνουν οι Ευρωπαίοι για έγραφες δεσμεύσεις έως τις 29 Νοεμβρίου προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση, κι ενώ Έλληνας αξιωματούχος δηλώνει στο πρακτορείο Dow Jones ότι η ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου επαρκεί για 20 ημέρες.

Βέβαιος ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα κάνουν το καθήκον τους, προκειμένου να τελειώσει το θέμα της 6ης δόσης, δήλωσε ο Λουκάς Παπαδήμος μετά τη συνάντησή του με τον επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος
ξεκαθάρισε ότι πρέπει να υπάρξει οριστική κατάληξη στο θέμα  μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Τρίτη, διαφορετικά δεν θα μπορέσει να καταβληθεί η 6η δόση.

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση πρέπει να εγγυηθούν στους πιστωτές.

Αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε ότι η 19η Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν μόλις η κυβέρνηση ολοκληρώσει την αποστολή της.

Κι ενώ Βερολίνο και Βρυξέλλες επιμένουν ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, πρέπει να κάνει το χρέος του και να υπογράψει τη δέσμευσή του για εφαρμογή της δανειακής σύμβασης ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση της έκτης δόσης», ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιάννης Μιχελάκης είπε ότι δεν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα από την  ΕΕ σχετικό με υπογραφή του κ. Σαμαρά.

Αναφορικά με τη διάρκεια της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μιχελάκης είπε ότι ισχύει το πλαίσιο αρχών που συμφωνήθηκε στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών.

Εν τω μεταξύ, με τις ψήφους των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού, υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του 2012, στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Εν τω μεταξύ η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει σήμερα να της δοθεί η δυνατότητα να παρεμβαίνει στους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών, ώστε να διασφαλίζει ότι δεν παραβιάζονται οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον επίτροπο Όλι Ρεν, η Κομισιόν θα προτείνει οι προϋπολογισμοί να καταρτίζονται βάσει «ανεξάρτητων προβλέψεων» από «εθνικές επιτροπές», ενώ η Επιτροπή «θα πρέπει να ελέγχει τα προσχέδια των προϋπολογισμών έως τις 15 Οκτωβρίου το αργότερο και, αν χρειαστεί, να γνωμοδοτεί».

Επίσης θα ζητήσει την ενσωμάτωση αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων στο εθνικό δίκαιο κάθε χώρας-μέλους και κατά προτίμηση στο Σύνταγμα.Ο κ. Ρεν είπε επίσης ότι τα «ομόλογα σταθερότητας» όπως χαρακτήρισε τα ευρωομόλογα, αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του πακέτου μέτρων για την σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιβεβαίωσε με δηλώσεις του ότι «θα κάνει, μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, προτάσεις τροποποιήσεων στις ευρωπαϊκές συνθήκες» και «μεγαλύτερης σύγκλισης των οικονομικών πολιτικών στην περιοχή της Ευρωζώνης», με στόχο την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Keywords
Τυχαία Θέματα