«Ο νόμος περί εφεδρείας δεν αλλάζει»

Να ολοκληρωθεί το θέμα της εργασιακής εφεδρείας έως τα μέσα Δεκεμβρίου, οπότε επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας επιχειρεί η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι, η τρόικα ζητεί την υλοποίηση της νομοθετημένης κυβερνητικής δέσμευσης για την ένταξη 30.000 υπαλλήλων του στενού και ευρύτερου Δημοσίου τομέα στην εφεδρεία.

Με κατεπείγουσα εγκύκλιο του υπ. Εργασίας καθορίζονται οι όροι μετάβασης σε εργασιακή εφεδρεία των εργαζομένων στο Δημόσιο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου. Στο νέο καθεστώς υπάγονται πλέον μόνο όσοι βρίσκονται δύο έτη πριν από τη συμπλήρωση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης αλλά και του ορίου ηλικίας όπου αυτό προβλέπεται, έως το τέλος του 2013.

Για εργαζόμενους, που έχουν συμπληρώσει 35 έτη ασφάλισης και το κατά περίπτωση όριο ηλικίας, προβλέπεται ότι η υπαλληλική τους σχέση λύνεται αυτοδικαίως.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιοδοτούμενοι λόγω 35ετίας που έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 χιλιάδες μέρες εργασίας στα βαρέα και ανθυγιεινά θα συνταξιοδοτηθούν μέσω της εφεδρείας με βάση μειωμένο όριο ηλικίας όπως και οι γυναίκες που απασχολούνται στο δημόσιο αλλά είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δίδεται η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να αναγνωρίσουν και πλασματικά έτη ασφάλισης.

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό σε αλλαγές παραμένει το καθεστώς εργασιακής εφεδρείας για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση Βενιζέλου-Βορίδη. «Ο νόμος  ισχύει κανονικά, δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά, όπου υπάρχουν προβλήματα θα παρέμβουμε κατά περίπτωση», φέρεται να δήλωσαν οι δύο υπουργοί. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, αναφέρθηκε ότι «αν χρειαστεί να ανακληθούν κάποιοι από εφεδρεία για ορισμένες ειδικότητες, θα το κάνουμε». Ο κ. Βορίδης είχε διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι τηρούν στάση αναμονής.


Keywords
Τυχαία Θέματα