Ταξιδεύουμε στο νησί του Ιπποκράτη

Η Κως, το νησί του Ιπποκράτη, του πατέρα της ιατρικής, διακρίνεται για την πλούσια ιστορία της, για τις απαράμιλλες ομορφιές της και την ιδιαίτερη κουλτούρα των κατοίκων της.

Το πανέμορφο αυτό νησί, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, είναι το τρίτο σε μέγεθος μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο. Η έκτασή του φτάνει τα 290 τ.χλμ. Έχει σχήμα στενόμακρο και στη νότια πλευρά

του νησιού συναντάμε δυο βουνά, το Δίκαιο και το Σίμπατρο.

Χαρακτηριστικό της Κω είναι η πυκνή βλάστηση. Η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του νησιού εντυπωσιάζει κάθε φυσιολάτρη.

Το έδαφός του νησιού είναι πεδινό και καλλιεργήσιμο. Από τους αμπελώνες της Κω παράγεται εκλεκτό λευκό ημίγλυκο κρασί, ενώ φημίζεται και για την παραγωγή ντομάτας.

Από τα αρχαία χρόνια ως σήμερα η Κως, αιώνια κοιτίδα πολιτισμού, γέννησε σπουδαίες προσωπικότητες και έγινε γνωστή στα πέρατα του κόσμου.

Γνώρισε εποχές μεγάλης ακμής, που αποτυπώνονται στα ερείπια των αρχαίων πόλεων και των σημαντικών μνημείων της. Αποτέλεσε το μήλο της έριδος ανάμεσα σε Γενοβέζους, Ενετούς, Τούρκους και Ιταλούς κατακτητές.
Διατήρησε όμως την ταυτότητά της και οι Κωάτες εκμεταλλευόμενοι την αστείρευτη ομορφιά του τόπου τους και την πολυσήμαντη πορεία του στο χρόνο, προήγαγαν το νησί τους σε κορυφαίο ταξιδιωτικό προορισμό.

Το Κάστρο των Ιπποτών είναι ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της Κω. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό και επιβλητικό είναι ένα από τα αξιοθέατα που κάθε επισκέπτης του νησιού πρέπει να δει.

Κτίστηκε τον 14ο αιώνα από τους Ιππότες του τάγματος των Ιωαννιτών πάνω στα θεμέλια των τειχών της αρχαίας πόλης. Βρίσκεται στην είσοδο του λιμανιού της πόλης, ακριβώς απέναντι από τα μικρασιατικά παράλια.

Σε ό,τι αφορά το κολύμπι, στην Κω θα βρείτε πολλών ειδών παραλίες, για κάθε γούστο και προτίμηση. Οι παραλίες που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα τείνουν να είναι οι λιγότερο πολυσύχναστες καθώς έχουν βότσαλο.

Παρ' όλ' αυτά είναι υπέροχες. Οι ωραιότερες είναι η Λάμπη και το Ψαλίδι, οι οποίες είναι οργανωμένες, μ' εγκαταστάσεις για θαλάσσια σπορ και πληθώρα εστιατορίων. Με κατεύθυνση νοτιοανατολικά της Κω, θα συναντήσετε την παραλία Άγιος Φωκάς, η οποία κατά το ήμισυ έχει μαύρη άμμο, ενώ η άλλη μισή είναι στρωμένη με βότσαλο, προσδίδοντας μια άγρια ομορφιά. Λίγο παρακάτω βρίσκονται οι Θέρμες, μια παραλία με μαύρη άμμο, γνωστή για τα ιαματικά λουτρά της.

Στα μισά των ανατολικών ακτών της Κω, θα συναντήσετε την πασίγνωστη παραλία της Καρδάμαινας, η οποία έχει έκταση 3 χλμ κι αποτελείται από λεπτή κάτασπρη άμμο και πεντακάθαρα νερά, διαθέτοντας πληθώρα εγκαταστάσεων. Νοτιότερα βρίσκονται οι παραλίες Παράδεισος, Καμήλα, Άγιος Στέφανος και Καμάρι, οι οποίες είναι πραγματικά υπέροχες, με αμμώδεις ακτές, ιδανικές για ηλιοθεραπεία και χαλάρωση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Μηνάς Χατζημιχάλης μας ξεναγεί στην Κω και επισημαίνει πως και φέτος οι αφίξεις στο νησί θα σπάσουν και πάλι το ρεκόρ σε όλη την Ελλάδα.

Οι σημαντικότερες πολιτιστικ

Keywords
Τυχαία Θέματα