Τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια στο τραπέζι του Μαξίμου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 22:00

Της Μαρίνας Μάνη

Στο τέλος του καλοκαιριού θα διαμορφωθει το πλαίσιο αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων προς τις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από την σύσκεψη που είχαν στο Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς, ο Ευ.Βενιζέλος, οι υπουργοί

Οικονομικών και Ανάπτυξης καθώς και εκπρόσωποι τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Η σύσκεψη έγινε εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων με την τρόικα (που ξεκινά αύριο) ενώ κεντρικό θέμα ήταν η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και τα κόκκινα δάνεια – κυρίως τα επιχειρηματικά.

Κατά τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε να ασκηθεί «πίεση» στις τράπεζες για να διευκολύνουν την ρευστότητα – «να δώσουν λύσεις» όπως είπε μετά τη σύσκεψη η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Μ. Σάλλας: 75-77 δισ. ευρώ τα κόκκινα δάνεια

Από την πλευρά των διοικητών τραπεζών δηλώσεις έκανε ο Μιχάλης Σάλλας: αφού ανέφερε ότι τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται στα 75-77 δις ευρώ (σ.σ. αυτό το ποσό είχε αναφέρει και ο Γιάννης Στουρνάρας στη Βουλή πριν από τρεις εβδομάδες) διαβεβαίωσε ότι οι τραπεζες μπορούν να ανταπεξέλθουν σ΄αυτό το ποσόν και δεν έχουν ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα εν λόγω κόκκινα δάνεια αφορούν χιλιάδες επιχειρήσεις, ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες να συζητήσουν «νέα εργαλεία» για την διευκόλυνσή τους και ότι η επίλυση συνολικά του ζητήματος συνδέεται με την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ν.Δένδιας: Να βοηθήσουν οι τράπεζες

Εξερχομενος του Μαξίμου ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε ότι το κεντρικό θέμα στη σύσκεψη ήταν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Το ζήτημα το οποίο συζητήθηκε ήταν αφενός μεν τα θέματα που αφορούν συνολικά τον τραπεζικό δανεισμό και τη δυνατότητα των τραπεζών να βοηθήσουν σε αυτήν τη φάση την ελληνική οικονομία και βεβαίως, μεταξύ των άλλων, συζητήθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια”, είπε.

*Διαβάστε ακόμη:
- Goyal (ΔΝΤ): "Σήμα κινδύνου" για τα "κόκκινα δάνεια" στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα