Παράθυρο για λήξη της απεργίας

Διατεθειμένοι να αναστείλουν προσωρινά τις κινητοποιήσεις τους εμφανίζονται οι εργαζόμενοι στο Μετρό, εφ' όσον παραμείνει σε ισχύ η υπάρχουσα συλλογική σύμβαση για ακόμη τρεις μήνες μέχρι τη λήξη της μετενέργειάς της και αρχίσει διάλογος για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης. Την ίδια ώρα, κυκλοφοριακό έμφραγμα επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας με τα σημαντικότερα προβλήματα

να διογκώνεται καθώς 11 με 5μμ δεν θα κυκλοφορούν λεωφορεία και 12 με 4 ακινητοποιούνται οι συρμοί του ΗΣΑΠ και του Τραμ. Εν τω μεταξύ, σε 48ωρη απεργία προχωρούν από σήμερα και οι εργαζόμενοι της Αττικό Μετρό ΑΕ.

Πρόκειται για την εταιρία, που μελετά και επιβλέπει την κατασκευή των έργων του Μετρό.

Οι εργαζόμενοι στο Μετρό βρίσκονται από τα ξημερώματα συγκεντρωμένοι στο αμαξοστάσιο στα Σεπόλια, καθώς υπήρξε φημολογία ότι μπορεί να σημειωθεί επέμβαση της αστυνομίας. Ο τρόπος χειρισμού της απεργίας στο μετρό η οποία συνεχίζεται για όγδοη μέρα παρά το τελεσίγραφο Κεδίκογλου που λήγει σήμερα, εξετάζεται έως αυτή την ώρα στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Υπουργό ανάπτυξης και μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος, έχοντας αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης αλλά και απολύσεων.

Αύριο εξάλλου, ολοκληρώνεται η προκαταρκτική εξέταση για τη διερεύνηση ενδεχόμενης διάπραξης αδικημάτων, με αφορμή τις καταγγελίες του κ. Χατζηδάκη για εργαζόμενους που πληρώνονταν κατά τις ημέρες της απεργίας δηλώνοντας ρεπό, άδεια ή ασθένεια.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι υπεράνω του νόμου», υπογράμμισε νωρίτερα σε τηλεοπτική του συνέντευξή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ο νόμος θα εφαρμοστεί» τονίζει και η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, επικαλούμενη και τη νέα δικαστική απόφαση που κρίνει παράνομη και τη χθεσινή απεργία στο μετρό.

«Θα έχουμε μπλακ άουτ στις συγκοινωνίες αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε επίταξη κι αυτό δεν είναι απειλή» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Κίνησης της ΣΤΑΣΥ, Χρήστος Κούκης. Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως οι ηλεκτροδηγοί του Μετρό αποφάσισαν με ποσοστά 99% τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Προσθέτουν πως έχουν ζητήσει εδώ και μέρες να έχουν συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει απάντηση.

Να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους, προκειμένου να σταματήσει και η ταλαιπωρία την οποία υφίσταται η ελληνική κοινωνία, κάλεσε τους εργαζόμενους του μετρό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. «Δεν προστατεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων, όσοι τους φέρνουν σε αντίθεση με την κοινωνία», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Η ΔΗΜΑΡ παίρνει σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Οι εργαζόμενοι στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών καλύπτονται από τη συλλογική αυτονομία και συνάπτουν με το δημόσιο συλλογικές συμβάσεις εργασίας», αναφέρει. «Πρέπει να υπάρξει λύση που θα αντιστοιχείται με την υπάρχουσα νομοθετική ρύθμιση για το μισθολόγιο και θα διατηρεί ταυτόχρονα το θεσμό της συλλογικής σύμβασης», καταλήγει.

Φωτορεπορτάζ: Κώστας Κορέλης

Keywords
Τυχαία Θέματα