Σλοβενία: Επιτυχής η γενική απεργία

Κλειστά παρέμειναν χθες τα περισσότερα σχολεία της Σλοβενίας και υπολειτούργησαν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες λόγω της γενικής απεργίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτικής λιτότητας που ακολουθεί η σλοβενική κυβέρνηση.

Συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας διοργανώθηκαν σε 14 μεγάλες πόλεις της χώρας με τους διαδηλωτές

να ζητούν αλληλεγγύη, κράτος δικαίου, κράτος πρόνοιας, δίκαιη διανομή του πλούτου και διάλογο.

Τα συνδικάτα εργαζομένων στο δημόσιο τομέα εξέφρασαν την ελπίδα η γενική απεργία, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 100.000 εργαζόμενοι, να στείλει επαρκές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να συζητήσει για τα κοινωνικά κριτήρια των δημόσιων υπαλλήλων.

Ο επικεφαλής της συντονιστής επιτροπής των σωματείων Γιάνεζ Ποσέντι είπε ότι είναι περήφανος επειδή "οι πολίτες τόλμησαν να δείξουν τα πρόσωπά τους στις κάμερες και να ξεσηκωθούν για τα δικαιώματά τους".

"Ο φόβος των ανθρώπων εξαφανίστηκε από την τελευταία συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Νοέμβριο του 2012, δήλωσε ο Μπράνιμιρ Στρούκελι, επικεφαλής του Συνδικάτου Εκπαιδευτικών και Επιστημόνων (SVIZ). "Νομίζω ότι πρόκειται για μία θετική αρχή αλλαγών. Οι άνθρωποι τώρα θέλουν να μιλήσουν άφοβα" τόνισε.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι 32.800 από τους συνολικά 41.515 εργαζόμενους σε 30 εκπαιδευτικά, πολιτιστικά και επιστημονικά ιδρύματα της χώρας συμμετείχαν στην απεργία.

Στην απεργία συμμετείχε και το Συνδικάτο Εργαζομένων "GLOSA", τα 3.500 μέλη του οποίου απασχολούνται σε 120 πολιτιστικά ιδρύματα. Κλειστά παρέμειναν τα περισσότερα μουσεία, οι γκαλερί και οι βιβλιοθήκες στη χώρα και ακυρώθηκαν οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις.

Ομάδα εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο της Λιουμπλιάνας και φοιτητές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία μπροστά από το Πανεπιστήμιο. Ο πρύτανης, Στάνισλαβ Πέγιοβνικ, απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους τόνισε ότι πρέπει να αποτραπεί η "διαρροή εγκεφάλων" από τη χώρα με την κατάλληλη χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου και των ερευνητικών ινστιτούτων.

Τα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα κέντρα κοινωνικής φροντίδας λειτούργησαν με μειωμένο προσωπικό, όπως τις Κυριακές. Στην απεργία συμμετείχαν επίσης εργαζόμενοι σε δήμους της πόλης, αστυνομικοί, πυροσβέστες και τελωνειακοί υπάλληλοι.

Απεργία πραγματοποίησαν χθες και περίπου 14.000 εργαζόμενοι μέλη του Συνδικάτου Εργαζομένων στις βιομηχανίες μετάλλων και ηλεκτρικών ειδών (SKEI) που απασχολούνται σε 102 εταιρείες σε όλη τη χώρα.

Η πρόεδρος του Συνδικάτου Λίντιγια Γέρκιτς τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι εργάτες και σε άλλες βιομηχανίες, όπως το διυλιστήριο Πετρελαίου Nafta Nendava, συμμετείχαν στην απεργία, με αίτημα αύξηση της τάξης 6,5%-9% στους μισθούς.

Σε κάποιες βιομηχανίες, όπως στο εργοστάσιο ηλεκτρικών ειδών Gorenje και τη βιομηχανία ανταλλακτικών αυτοκινήτων Iskra Avtoelektrika η παραγωγή σταμάτησε τελείως και σε άλλες διακόπηκε για κάποιες ώρες, είπε και κατήγγειλε ότι υπήρξαν πιέσεις και απειλές για μείωση μισθών και κατάργηση των επιδομάτων αδείας προς τους εργαζόμενους για να μην απεργήσουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα