Συρία: Έκκρυθμη κατάσταση

Τουλάχιστον δύο αυτοπροωθούμενες βομβίδες έπληξαν σήμερα κύριο κτήριο του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ στη Δαμασκό, σύμφωνα με κατοίκους της πρωτεύουσας της Συρίας, στην πρώτη επίθεση αντικαθεστωτικών στην πρωτεύουσα από τότε που άρχισε η εξέγερση κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ πριν από οκτώ μήνες.

"Η αστυνομία απέκλεισε το τετράγωνο στο οποίο βρίσκεται η πτέρυγα του Μπάαθ στη Δαμασκό. Όμως είδα καπνό να βγαίνει από το κτίριο και πυροσβεστικά οχήματα γύρω από αυτό", δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος ζήτησε να μην
κατονομαστεί.

"Η επίθεση σημειώθηκε λίγο πριν από την αυγή και το κτίριο ήταν ως επί το πλείστον άδειο. Φαίνεται ότι (αυτή η επίθεση) αποσκοπούσε στο να δοθεί ένα μήνυμα στο καθεστώς", προσέθεσε.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στους Sunday Times, o Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι οι ταραχές στη χώρα του θα συνεχιστούν παρά τις πιέσεις του Αραβικού Συνδέσμου προς την κυβέρνησή του να τερματίσει την αιματηρή καταστολή εναντίον των διαδηλωτών.

"Η σύγκρουση θα συνεχιστεί και η πίεση για να υποταχθεί η Συρία θα συνεχιστεί", είπε ο Ασαντ. "Η Συρία δεν θα υποκύψει", πρόσθεσε.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε δώσει προθεσμία στη Συρία ως χθες Σάββατο να συμμορφωθεί με ένα ειρηνευτικό σχέδιο που προέβλεπε την αποχώρηση του στρατού από περιοχές όπου οι πολίτες έχουν εξεγερθεί προειδοποιώντας παράλληλα ότι θα επιβάλει κυρώσεις εάν η κυβέρνηση του ’σαντ δεν σταματήσει τη βίαιη καταστολή.

Όμως ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανέφεραν ότι 12 πολίτες σκοτώθηκαν από επιδρομές των υπηρεσιών ασφαλείας χθες ενώ δύο αποστάτες του στρατού σκοτώθηκαν σε μάχη με άνδρες του στρατού τη Χομς, που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο μιας ένοπλης εξέγερσης εναντίον της εξουσίας του ’σαντ. Ο πατέρας του σημερινού προέδρου και ο ίδιος κυβερνούν τη Συρία τα τελευταία 40 χρόνια.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον εξέφρασε την Παρασκευή το φόβο ότι η χώρα ολισθαίνει σε έναν εμφύλιο πόλεμο. Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είπε ότι η διεθνής κοινότητα διστάζει να επέμβει όπως έκανε στη Λιβύη. Ο Ασαντ επανέλαβε στη συνέντευξή του που δημοσιεύουν οι Τάιμς ότι ενδεχόμενη δυτική στρατιωτική δράση εναντίον της Συρίας θα προκαλούσε "σεισμό" σε όλη την Μέση Ανατολή.

"Εάν είναι λογικοί, ορθολογιστές και ρεαλιστές δεν θα έπρεπε να το κάνουν διότι οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές. Η στρατιωτική επέμβαση θα αποσταθεροποιήσει την περιφέρεια συνολικά και όλες οι χώρες θα επηρεαστούν", είπε. Οι Τάιμς ανέφεραν πως ο Ασαντ είπε ότι θα πολεμούσε και θα πέθαινε για να αντισταθεί στις ξένες δυνάμεις.

Ακόμα, ο Σύρος ηγέτης δεσμεύτηκε να εμποδίσει περαιτέρω επιθέσεις από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, που σύμφωνα με πηγές των αντικαθεστωτικών σκότωσε και τραυμάτισε τουλάχιστον 20 αστυνομικούς σε επίθεσή του εναντίον της υπηρεσίας πληροφοριών της πολεμικής αεροπορίας της Συρίας κοντά στην Δαμασκό πριν από δύο ημέρες.

"Ο μόνος
Keywords
Τυχαία Θέματα