Συρία: Εκατοντάδες διαδηλωτές στη Ντεράα

Εκατοντάδες Σύριοι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σήμερα Σάββατο στην πόλη Ντεράα, στη νότια Συρία, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Τρεις νεαροί άντρες που κρατούσαν πανό στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος" ανέβηκαν στα ερείπια αγάλματος του εκλιπόντος προέδρου της Συρίας Χάφεζ αλ Άσαντ και πατέρα του νυν Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο έριξαν χθες οι διαδηλωτές.

Την
ίδια στιγμή, σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες που διαμένουν στο Τάφας, κοντά στη Ντεράα, χιλιάδες άνθρωποι στο χωριό αυτό, οι οποίοι ακολουθούσαν τη νεκρώσιμη πομπή για τον ενταφιασμό ενός διαδηλωτή που έχασε χθες τη ζωή του, έκαψαν τα τοπικά γραφεία του κόμματος Μπάαθ και ένα αστυνομικό τμήμα.

Το πλήθος, φωνάζοντας συνθήματα για ελευθερία, ακολουθούσε τη νεκρώσιμη πομπή για τον ενταφιασμό του Κάμαλ Μπαράνταν, ενός διαδηλωτή που σκοτώθηκε χθες στη Ντεράα.

Εξάλλου στο Facebook κυκλοφόρησε σήμερα Σάββατο αίτημα για "λαϊκή εξέγερση" σε όλες τις συριακές επαρχίες.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της συριακής Ένωσης Υπεράσπισης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία εδρεύει στη Δαμασκό, δήλωσε σήμερα ότι οι συριακές "αρχές απελευθέρωσαν το βράδυ της Παρασκευής συνολικά 260 πολιτικούς κρατούμενους, στην πλειοψηφία τους ισλαμιστές, αλλά και 14 Κούρδους, σε μια χειρονομία που εντάσσεται στο πλαίσιο των υποσχέσεων που έδωσαν πρόσφατα για τη βελτίωση των πολιτικών ελευθεριών στη Συρία".

Ο πρόεδρος της Ένωσης Άμπντελ Καρίμ Ριχάουϊ κάλεσε επίσης τους Σύριους αξιωματούχους να "φέρουν εις πέρας το μέτρο αυτό απελευθερώνοντας κι άλλους πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι εξακολουθούν να βρίσκονται στη φυλακή".

Στο μεταξύ η ΕΕ καταδίκασε, το Σάββατο, έντονα τη "βάναυση" απάντηση των συριακών αρχών στις "νόμιμες διεκδικήσεις" των διαδηλωτών.

Σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον δηλώνει "συγκλονισμένη" από "τη συνέχιση της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων" και καλεί το συριακό καθεστώς να "ικανοποιήσει τα αιτήματα και τις νόμιμες διεκδικήσεις του λαού μέσω του διαλόγου και των άμεσων πολιτικών και κοινωνικο-οικονομικών μεταρρυθμίσεων".

Keywords
Τυχαία Θέματα