Συρία: Αντάρτες κατέρριψαν μαχητικό

Σύροι ακτιβιστές ανέφεραν ότι οι αντάρτες στην επαρχία Χάμα κατέρριψαν ένα κυβερνητικό μαχητικό αεροσκάφος σήμερα στην διάρκεια μάχης έξω από ένα χωριό οι κάτοικοι του οποίου παραμένουν πιστοί στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Οι αντάρτες άρχισαν να προωθούνται στη Χάμα την περασμένη εβδομάδα, κηρύσσοντας την επαρχία το νέο μέτωπο στην εξέγερσή τους εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, που διαρκεί 21 μήνες.

Οι αντάρτες, στην πλειονότητά τους σουνίτες, λένε ότι μεταφέρουν τη μάχη σε διάφορες πόλεις όπου ζουν μειονοτικοί χριστιανοί
και αλαουίτες, υπάρχουν εγκαταστάσεις δυνάμεων του Άσαντ και πολλοί κάτοικοι παραμένουν πιστοί στην κυβέρνηση.

Ο ακτιβιστής Σάμι αλ Χαμάουι ανέφερε ότι οι αντάρτες έριξαν το μαχητικό χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικά πυροβόλα πάνω από το αλαουιτικό χωριό Μάαν.

Αντάρτες προσπαθούν να καταλάβουν το χωριό αυτό επί ημέρες.

Το μαχητικό, είπαν οι ακτιβιστές, πετούσε σε χαμηλό ύψος πάνω από μια περιοχή που έχουν καταλάβει.

Δεν ήταν δυνατό να επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή από ανεξάρτητες πηγές.

Νωρίτερα σήμερα, η συριακή πολεμική αεροπορία εξαπέλυσε επιδρομές στην ανατολική Γούτα, στα όρια της πρωτεύουσας της Συρίας όπου αντάρτες έχουν δημιουργήσει βάσεις και όπου εξελίσσονται μάχες, όπως ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πολλές περιοχές στην περιφέρεια της Δαμασκού βρίσκονται ήδη στην καρδιά των συγκρούσεων, καθώς οι δυνάμεις του καθεστώτος επιδιώκουν να ανακαταλάβουν μια ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων γύρω από την πρωτεύουσα ώστε να είναι σε θέση να διαπραγματευτούν το τέλος της σύγκρουσης, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές.

Στην ίδια την Δαμασκό, το Συριακό Παρατηρητήριο έκανε λόγο για σφοδρές μάχες κατά την διάρκεια της νύχτας στη συνοικία Καμπούν, στο βορειοανατολικό της τμήμα, και στην λεωφόρο Θαλάτιν, που χωρίζει τον Παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό Γιαρμούκ από την Χάτζαρ αλ Ασουάντ, στο νότο.

Στον καταυλισμό εξελίσσονταν από την 16η Δεκεμβρίου συγκρούσεις ανάμεσα σε μαχητές που τάσσονται υπέρ και εναντίον του καθεστώτος, οι οποίες τερματίστηκαν την Πέμπτη, αν και αναφέρονται ακόμα σποραδικά πυρά.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκανε επίσης λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς στις επαρχίες Ντεράα (νότια Συρία), Χάμα και Χομς (κεντρική Συρία) και Ιντλίμπ (βορειοδυτική Συρία).

Τα νέα αυτά επεισόδια καταγράφονται την επομένη ενός βομβαρδισμού μπροστά σε ένα αρτοποιείο σε μια πόλη στην κεντρική Συρία με τουλάχιστον 60 νεκρούς, με τους αντάρτες και τις αρχές να αλληλοκατηγορούνται για τη σφαγή.

Χθες Κυριακή, ημέρα που έφθασε στη Συρία ο διεθνής διπλωματικός απεσταλμένος Λαχντάρ Μπραχίμι, έχασαν τη ζωή τους 198 άνθρωποι στη Συρία, ανάμεσά τους 120 πολίτες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια κυβερνητική οργάνωση η οποία εδρεύει στη Βρετανία και βασίζεται σε ένα μεγάλο δίκτυο ακτιβιστών και ιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αλλά και αντικαθεστωτικούς, συριακά στρατεύματα έκαναν χρήση ενός αερίου άγνωστης σύνθεσης εναντίον των ανταρτών στην Χομς.

Το Παρατηρητήριο ανέφερε, επικαλούμενο αντικαθεστωτικούς στην πόλη, ότι έξι αντάρτες έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα στη συνοικία Χαλντιγέ αφού εισέπνευσαν ένα άοσμο αέριο που έριξαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.

Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο περί "ενός αερίου που απελευθερώνεται με τη μορφή λευκού ατμού από χειροβομβίδες».

Το αέριο αυτό «ουδέποτε είχε χρησιμοποιηθεί ως τώρα» και προκαλεί «ιλίγγους, ισχυρούς πονοκεφάλους και σε ορισμένες περιπτώσεις επιληπτικές κρίσεις», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο διευθυντής της ΜΚΟ, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο τηλεφωνικά ότι δεν μοιάζει να πρόκειται «για ένα χημικό όπλο αλλά δεν γνωρίζουμε εάν είναι απαγορευμένο σε διεθνές επίπεδο ή όχι». Πρόσθεσε πως «οι αντικαθεστωτικοί μαχητές λένε ότι δεν πρόκειται για ένα συμβατικό όπλο και είναι η πρώτη φορά που τα συμπτώματα αυτά αναφέρονται», σημείωσε.

Η οργάνωση απηύθυνε έκκληση να σταλεί το ταχύτερο μια ειδικευμένη ιατρική ομάδα στη Χομς, όπου ορισμένες συνοικίες πολιορκούνται εδώ και έξι μήνες από το στρατό, για να διασωθούν οι τραυματίες και να γίνει μια έκθεση σχετικά με τη χρήση του αερίου αυτού.

Το δίκτυο των αντικαθεστωτικών ακτιβιστών Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού επίσης κατήγγειλε τη χρήση από το στρατό «χειροβομβίδων που περιείχαν αέριο» στην Χομς.

«Το αέριο αυτό προκαλεί τεράστια αναπνευστικά προβλήματα και συστολή της ίριδας», σύμφωνα με τις Επιτροπές.

Ένα βίντεο που ανάρτησαν στο Διαδίκτυο οι Επιτροπές Τοπικού Συντονισμού δείχνει έναν άνδρα με συμπτώματα ασφυξίας ενώ ένας γιατρός τοποθετεί μια μάσκα οξυγόνου στο πρόσωπό του.

«Είναι σαφές ότι πρόκειται για ένα βλαπτικό αέριο, αλλά δεν γνωρίζουμε για ποιου τύπου αέριο πρόκειται. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρόκειται για αέριο σαρίν», ανέφερε ο γιατρός αυτός, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με τον κοινό ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Λαχντάρ Μπραχίμι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του τάσσεται υπέρ των «προσπαθειών υπέρ των συμφερόντων του συριακού λαού», μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

«Θέλουμε την επιτυχία όλων των προσπαθειών οι οποίες θα διατηρούν την ακεραιότητα και εθνική κυριαρχία» της χώρας, είπε ο Άσαντ στον Μπραχίμι κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Δαμασκό, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Ο Μπραχίμι χαρακτήρισε ιδιαίτερα «ανησυχητική» την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Συρία, Αντάρτες,syria, antartes