Ρωσία: Προπονητής της Εθνικής μπάσκετ, ο Φώτης Κατσικάρης

Μετά από σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ρωσικής ομοσπονδίας στο ξενοδοχείο "Renaissance Monarch" της Μόσχας, εγκρίθηκε η ανάθεση της θέσης του ομοσπονδιακού προπονητή της εθνικής ανδρών στον Φώτη Κατσικάρη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η ρωσική ομοσπονδία ανακοίνωσε εν συνεχεία τη σύναψη συμφωνίας με τον Έλληνα τεχνικό, η οποία θα έχει ισχύ μέχρι το 2016, μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων
του Ρίο ντε Τζανέιρο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Φώτης Κατσικάρης διαδέχεται τον Ντέιβιντ Μπλατ. Η πρώτη ήταν το 2005 στην Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης. Λόγω της τέταρτης σεζόν του στην τεχνική ηγεσία της Μπιλμπάο και της απαγόρευσης από τους κανονισμούς στην Ισπανία για παράλληλη εργασία των προπονητών, το συμβόλαιο του Κατσικάρη με τη ρωσική ομοσπονδία ενεργοποιείται με το τέλος του ισπανικού πρωταθλήματος φέτος και θα διακόπτεται με την έναρξή του την επόμενη τετραετία.Άμεσος συνεργάτης του Κατσικάρη θα είναι ο Όλεγκ Μελεστσένκο, ο οποίος είχε διατελέσει βοηθός του Κατσικάρη στην Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης τη σεζόν 2005-06.
Ο νέος τεχνικός της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2007 και «χάλκινης» στο Ευρωμπάσκετ του 2011 στη Λιθουανία δήλωσε στην ιστοσελίδα της ρωσικής ομοσπονδίας: «Η πρόσληψή μου στην εθνική Ρωσίας αποτελεί μεγάλη τιμή για μένα. Είμαι πολύ χαρούμενος που επιστρέφω στη Ρωσία, όπου έχω ήδη πολλούς φίλους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ηγεσία της ομοσπονδίας που με επέλεξε για τη θέση. Το ρωσικό μπάσκετ είναι σε άνοδο, όπως φάνηκε από το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε στο Λονδίνο. Στόχος μου είναι να συνεχιστεί αυτή η πρόοδος».
Η εθνική Ελλάδας θα βρει στο δρόμο της τον 45χρονο Κατσικάρη στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας, καθώς Ελλάδα και Ρωσία έχουν κληρωθεί στον ίδιο όμιλο (Δ΄) της τελικής φάσης, μαζί με Ιταλία, Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία.
Το χάλκινο μετάλλιο που κατέκτησε η εθνική ανδρών της Ρωσίας στο Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ του Λονδίνου είναι το πρώτο ολυμπιακό μετάλλιο σε τρεις συμμετοχές στην ιστορία της. Εκτός από το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατέκτησε μέσα στη Μαδρίτη στον τελικό με την Ισπανία στο Ευρωμπάσκετ του 2007, χάρη στο λέι απ του Τζέι Αρ Χόλντεν στην εκπνοή, και το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας το 2011, η Ρωσία έχει κατακτήσει ακόμη ένα αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1993 και ακόμη ένα χάλκινο το 1997.
TO ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΓεννημένος στις 16 Μαΐου 1967 στον Κορυδαλλό, ο Φώτης Κατσικάρης διατέλεσε παίκτης του Ιωνικού, του Σπόρτιγκ, της ΑΕΚ επί έξι χρόνια και του Ηρακλείου. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση, το 1998 και σε ηλικία 31 ετών ανέλαβε θέση βοηθού προπονητή στην ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, από το 1999 έως και το 2003 διατέλεσε βοηθός του Ντούσαν Ίβκοβιτς και του Ντράγκαν Σάκοτα στην ΑΕΚ, η πιο επιτυχημένη περίοδος στην σύγχρονη ιστορία της ΑΕΚ, καθώς κατέκτησε 1 πρωτάθλημα και 2 Κύπελλα Ελλάδας, αλλά και 1 Κύπελλο Σαπόρτα. Έπειτα από πέντε χρόνια στο πόστο του βοηθού στην ΑΕΚ, προωθήθηκε σε πρώτο προπονητή της ομάδας, θέση την οποία διατήρησε δύο σεζόν (2003-04, 2004-05). Παρά την έλλειψη εμπειρίας ως πρώτος προπονητής, ο Κατσικάρης οδήγησε την ΑΕΚ στους τελικούς των πλέι οφ στο ελληνικό πρωτάθλημα και στη φάση των «16» της Ευρωλίγκας την αγωνιστική περίοδο 2004-05. Ο Νίκος Ζήσης και ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν τότε δύο νέοι παίκτες που ανέδειξε ο Έλληνας τεχνικός στην Ένωση.
Ο Φώτης Κατσικάρης ανέλαβε εν συνεχεία την τεχνική ηγεσία της ρωσικής Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης (αντικαθιστώντας τον Ντέιβιντ Μπλατ), στην οποία παρέμεινε για 1,5 χρόνο. Με την Ντιναμό τερμάτισε στη 2η θέση του ρωσικού πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο και τελικά η ομάδα της Αγίας Πετρούπολης κατετάγη 3η μετά τα πλέι οφ στη σεζόν 2005-06. Αν και η Ντιναμό χαρακτηρίστηκε ανερχόμενη δύναμη του ρωσικού μπάσκετ εκείνη την εποχή, ακολούθησε χρεοκοπία του συλλόγου, με αποτέλεσμα να αναζητήσει αλλού το μέλλον του ο Κατσικάρης. Έτσι, τον Οκτώβριο του 2006 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ισπανικής Πάμεσα Βαλένθια, στη θέση του Ρίκαρντ Κάσας. Στις «νυχτερίδες» εργάστηκε για δύο χρόνια, αλλά, καθώς έφτασε μόνο μέχρι τα προημιτελικά του ισπανικού πρωταθλήματος, απολύθηκε το Νοέμβριο του 2008.
Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Άρη, αντικαθιστώντας τον Αντρέα Ματσόν. Λίγους μήνες μετά, τον Ιανουάριο του 2010 και μετά από ήττα του Άρη από τον ΠΑΟΚ, ο Φώτης Κατσικάρης παραιτήθηκε, λέγοντας πως ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας της Θεσσαλονίκης σε λανθασμένη χρονική στιγμή και πως δεν μπορούσε να εμπνεύσει τους παίκτες του.Λίγες ημέρες αργότερα, ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Μπιλμπάο, η οποία βρισκόταν στην προτελευταία θέση του ισπανικού πρωταθλήματος με ρεκόρ νικών-ηττών 4-17.
Με προπονητή τον Κατσικάρη, η Μπιλμπάο έδειξε βελτιωμένο πρόσωπο, απέφυγε τον υποβιβασμό, αλλά για μία νίκη δεν κατάφερε να συμμετάσχει στα ισπανικά πλέι οφ. Όμως, έφτασαν μέχρι το φάιναλ φορ του EuroCup. Tην επόμενη σεζόν, η Μπιλμπάο έφτασε μέχρι τους τελικούς των πλέι οφ στην Ισπανία, αποκλείοντας τη Βαλένθια στα προημιτελικά και τη Ρεάλ Μαδρίτης στα ημιτελικά. Η Μπαρτσελόνα αναδείχθηκε μεν πρωταθλήτρια Ισπανίας, αλλά η 2η θέση στην κατάταξη της λίγκας acb, μετά τα πλέι οφ, ήταν η υψηλότερη στην ιστορία της ομάδας των Βάσκων. Αυτή η 2η θέση χάρισε στην Μπιλμπάο και την απευθείας πρόκριση στη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας την επόμενη αγωνιστική περίοδο. Έχοντας υπογράψει επέκταση συμβολαίου με την Μπιλμπάο, ο Κατσικάρης δεσμεύεται μέχρι το 2014 με την ισπανική ομάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα