«Πυρετός» επαφών Κοτζιά

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ καθώς και με τον Ρώσο, Σεργκέι Λαβρόφ είχε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της οποίας τους διαβεβαίωσε ότι ουδεμία ανησυχία προκύπτει από την έκφραση του δημοκρατικού δικαιώματος του ελληνικού λαού μέσω του δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, αλλά αντιθέτως

αγωνίζεται για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους της.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του σήμερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν "ένα σενάριο που θα έχει δυσμενείς συνέπειες" για την Ελλάδα, τονίζοντας ότι "καταλαβαίνει πολύ καλά" την πολιτική του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

"Ο Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασε την κατανόησή του για τις ενέργειες του Αλέξη Τσίπρα και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Βρυξέλλες θα αποφύγουν ένα σενάριο με δυσμενείς συνέπειες" για την Ελλάδα, ανέφερε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ρωσικό ΥΠΕΞ μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Λαβρόφ με τον κ. Κοτζιά.

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ο Ν.Κοτζιάς ενημέρωσε τον ομόλογό του για την κατάσταση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας, Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ΔΝΤ ενόψει του Δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση και τις προοπτικές της περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων υπό το φως των αποτελεσμάτων των συνομιλιών κορυφής, που διεξήχθησαν μεταξύ του προέδρου Β.Πούτιν και του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα στη Μόσχα (7-9 Απριλίου) και στην Αγία Πετρούπολη (19 Ιουνίου).

"Επισημάνθηκε το αμοιβαίο ενδιαφέρον για την κατασκευή υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου στο έδαφος της Ελληνικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της υλοποίησης του σχεδίου του αγωγού Turkish Stream", αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, στη διαβεβαίωση ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία και ο λαός της Κύπρου στηρίζουν τις αποφάσεις της Αθήνας για την προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος των διαπραγματεύσεων και για την επίτευξη μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους της προχώρησε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νίκο Κοτζιά.

Νωρίτερα , ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απάντησε θετικά στο αίτημα που απηύθυνε με επιστολή του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ε.Ε. για την παράταση του προγράμματος για ένα μήνα.

Ο κ. Κοτζιάς συνομίλησε και με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. ο οποίος σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, διαβεβαίωσε τον κ. Κοτζιά για την αλληλεγγύη του τουρκικού λαού, της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Τουρκίας στις προσπάθειες της Αθήνας για την επίτευξη μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας με τους εταίρους της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα