Συγγνώμη που συνήργησα στην ψευδαίσθηση

Η κυβέρνηση καλείται να βρει ισορροπίες όχι μόνο με τους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό. Πολλές αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εντός της κυβέρνησης, προκαλεί η συμφωνία της Παρασκευής, με πιο ηχηρή αυτή του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και ευρωβουλευτή του κόμματος, Μανώλη Γλέζου. Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα της κίνησης "Ενεργοί Πολίτες", ο κ. Γλέζος γράφει πως «Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών
σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση», ενώ ζητά συγγνώμη από τον ελληνικό λαό «διότι συνήργησε σε αυτή την ψευδαίσθηση» και καλεί «όλα τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση».

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας το άρθρο του κ. Γλέζου ανέφεραν: «Είναι πιθανόν ο Μανώλης Γλέζος να μην είναι καλά πληροφορημένος για τη σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση η οποία συνεχίζεται. Διαπραγμάτευση για την ανάκτηση της αξιοπρέπειας του ελληνικού λαού».

«Την ώρα που η δύσκολη μάχη βρίσκεται σε εξέλιξη, περιμέναμε μια πιο δίκαιη και νηφάλια αποτίμηση από ένα στέλεχος της εμπειρίας και της διαδρομής του Μανώλη Γλέζου» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.

Τη διαφωνία του με την άποψη του κ. Γλέζου εξέφρασε και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, που τουίταρε «Αγαπώ και σέβομαι τον Μ.Γλέζο, αλλά δεν συμφωνώ. Τούτη την ώρα χρειάζεται να είναι δίπλα και όχι απέναντι στην νέα κυβέρνηση και τον Τσίπρα», ενώ αίσθηση και συζητήσεις στους κόλπους του Συριζα προκάλεσε το τιτίβισμα του Γιάννη Μηλιού, ο οποίος παρέπεμψε στο άρθρο Γλέζου χωρίς να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

Λίγες ώρες μετά, και η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, έγραψε στο τουίτερ "Ο λαός έδωσε εντολή για ακύρωση του μνημονίου. Δεν έχουμε καμία πολιτική νομιμοποίηση για να πράξουμε το αντίθετο".

Αναβρασμός και σε άλλες συνιστώσες

Η κομμουνιστική τάση του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «συμφωνία υποταγής στους εκβιαστές», ζητά από τους αριστερούς βουλευτές του κόμματος να την καταψηφίσουν, ενώ θέτει θέμα σύγκλησης Συνεδρίου και αλλαγής πολιτικής, ακόμα και ηγεσίας του κόμματος.

Σε κυβερνητικό επίπεδο τώρα, «υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Για εμάς οι 3.900 απολυμένοι θα γυρίσουν»,διαμήνυσε στον Real fm ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι δεν θα μείνει στη θέση του αν δεν επιστρέψουν οι καθαρίστριες.

Η συμφωνία του Eurogroup δεν πρέπει να ακυρώσει το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό, προσανατολισμό του κυβερνητικού προγράμματος σημείωσε εξέφρασε σε δύο συνεντεύξεις, προς την Realnews και το Πρώτο Θέμα, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Κριτική άσκησε και ο αντιπρόεδρος της βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος. «Οι δανειστές περιμένουν περιγραφή σκληρών μέτρων» εκτιμησε, μιλώντας στο Mega, και αναφερόμενος στο κείμενο που συμφωνήθηκε την Παρασκευή στο Eurogroup αναφέρει ότι «αν υλοποιηθεί κατά το γράμμα, το ύφος, την περιγραφή, τη σκληρότητα αυτό το προσύμφωνο ο λαός δεν θα αντέξει».
Keywords
Τυχαία Θέματα