Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Σαράγεβο

Συνεχίστηκαν και χθες στο Σαράγεβο διαμαρτυρίες δυσαρεστημένων πολιτών για την κοινωνική κατάσταση στη Βοσνία- Ερζεβοβίνη.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την έδρα της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, στο κέντρο του Σαράγεβο και απέκλεισαν την κυκλοφορία των οχημάτων ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας και βελτίωση της θέσης των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο πρωθυπουργός της Κροατο-Μουσουλμανικής
Ομοσπονδίας, Νερμίν Νίκσιτς επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί, αν δεν εκλεγούν νέα κυβέρνηση και νέος πρωθυπουργός με νόμιμο τρόπο.

«Με την παραίτησή μου τίποτα δεν θα λυθεί», ανέφερε ο κ. Νίκσιτς μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η ένωση ανεξάρτητων διανοούμενων «Krug 99».

Ο κ. Νίκσιτς είπε ότι οι διαδηλώσεις που άρχισαν σε όλη τη χώρα στις αρχές Φεβρουαρίου είναι αποτέλεσμα δυσαρέσκειας που συσσωρεύεται εδώ και χρόνια.

«Η αλλαγή των αρχών μπορεί να είναι μόνο το φάρμακο, οποιαδήποτε κυβέρνηση και να έρθει δεν μπορεί να επιλύσει από μόνη της προβλήματα χωρίς σοβαρές μεταρρυθμίσεις σε τρεις καίριους τομείς- δικαιοσύνη, αστυνομία και κρατική διοίκηση», υποστήριξε.

Τονίζοντας ότι για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων είναι σημαντικό να διατηρηθεί η σταθερότητα στα όργανα εξουσίας, σημείωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Βοσνίας (SDP BiH), του οποίου είναι μέλος, έχει ήδη συνάγει τα αναγκαία διδάγματα από τα όσα συνέβησαν στους δρόμους και γι' αυτό θα επιμείνει πιο αποφασιστικά στην υιοθέτηση σειράς νόμων, με τους οποίους θα διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη «μάχη» κατά του εγκλήματος και της διαφθοράς.

«Απευθύνω για μία ακόμη φορά έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης και χαίρομαι που το τελευταίο διάστημα οι διαδηλώσεις διεξάγονται χωρίς βία», ανέφερε ο κ. Νίκσιτς.

Οι διαδηλωτές ζητούν, επίσης, η Βουλή του καντονιού του Σαράγεβο να αποδεχθεί τα αιτήματα της «Συνέλευσης πολιτών» για τη συγκρότηση νέας τοπικής κυβέρνησης, στην οποία θα μετέχουν προσωπικότητες που δεν ανήκουν σε κόμματα, μείωση των μισθών των εκλεγμένων αξιωματούχων και έρευνα για τα βίαια επεισόδια στη διάρκεια διαδήλωσης στις 7 Φεβρουαρίου, όταν τυλίχθηκε στις φλόγες το κτίριο της προεδρίας της Βοσνίας και η έδρα της τοπικής κυβέρνησης.

Η συνεδρίαση της Βουλής του καντονιού του Σαράγεβο, στην οποία θα ληφθούν αποφάσεις για τα αιτήματα των διαδηλωτών, έχει προγραμματιστεί για σήμερα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα