Ο Τύπος στον Κόσμο

Η αγωνία για το μέλλον της Ουκρανίας, τόσο το εδαφικό, όσο και το πολιτικο-οικονομικό εκφράζεται μέσα από τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.Για την Ουκρανία:

"Ανακατεύει την τράπουλα η Δύση αναζητώντας τρόπο διάσωσης της Ουκρανίας" αναφέρουν οι Financial Times - Ο Επίτροπος Δημοσιονομικής Πολιτικής της Ε.Ε Ρεν προειδοποιεί για την πιθανότητα η Ρωσία να ακυρώσει τη χρηματική βοήθεια προς το Κίεβο.

"Η Δύση βιάζεται να διασώσει την Ουκρανία"

λέει η Wall Street Journal. H κυβέρνηση Ομπάμα σε συνεργασία με την Ε.Ε εργάζεται προς την κατεύθυνση να δοθεί ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία -προσφέρει ωστόσο και κλαδι ελιάς προς τη Ρωσία με στόχο να συμμετάσχει και αυτή.

"Η Δύση αγωνίζεται να αποτρέψει την κατάρρευση της Ουκρανίας" αναφέρει και ο Guardian. Oι Ευρωπαίοι ηγέτες φοβούνται διχοτόμηση της χώρας, μετά την καθαίρεση του Γιανουκόβιτς.

"Αντιμέτωπη με την αλλαγή εξουσίας η Ουκρανία προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της" αναφέρουν οι NYTimes. Oι βουλευτές καθαίρεσαν τους επικεφαλής της κυβέρνησης καθώς και τον πρόεδρο της χώρας, ενώ κατέστησαν εκ νέου δημόσια περιουσία το προεδρικό μέγαρο. Την ίδια ώρα, "Μόλις αποφυλακίστηκε η Τιμοσένκο επιστρέφει στην πολιτική σκηνή της χώρας".

"Πολιτική αναδιοργάνωση στην Ουκρανία με το βλέμμα στην Ευρώπη" αναφέρει η Monde.

"H Oυκρανία παίρνει εκ νέου τον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής" λέει η El Pais, ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταίνμαγερ που επισημαίνει πως "Η Ε.Ε θα πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε να αποτραπεί ένας εμφύλιος στην Ουκρανία".

"Αντιμέτωπη με οικονομική άβυσσο η Ουκρανία" αναφέρει από την πλευρά της η Deutsche Welle (DW). Tην ίδια ώρα, το γερμανικό δίκτυο επικεντρώνεται στην επανεμφάνιση της Γιούλια Τιμοσένκο. Η πρώην πρωθυπουργός θέλει να διεκδικήσει την προεδρία της χώρας, ωστόσο αρκετοί διαδηλωτές μιλώντας στο γερμανικό δίκτυο λένε πως η Τιμοσένκο δεν αποτελεί την ανανεώση, που εκείνοι ζητούσαν.

"Τι θα κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν;" αναρωτιέται ο Guardian. To μέλλον της Ουκρανίας, η ασφάλεια και η πολιτική της συνοχή εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντίδραση του Πούτιν στην καθαίρεση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Χθες υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μιας μάλλον νευρικής Α. Μέρκελ με τον Ρώσο πρόεδρο προκειμένου το Βερολίνο να εξασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί μια διχοτόμηση της χώρας. Δεν γνωρίζουμε εάν η καγκελάριος πήρε τις διαβεβαιώσεις, που ήθελε από τον Ρώσο πρόεδρο. Άλλωστε λίγες λεπτομέρειες είδαν το φως της δημοσιότητας, εκτός από μια ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία "και οι δύο συμφώνησαν πως θα πρέπει να διατηρηθεί η σταθερότητα και η εδαφική ακεραιότητα". Αυτό το σημαντικό ανακοινωθέν θα μπορούσε να σημαίνει, ή θα μπορούσε να δικαιολογήσει αρκετά πράγματα, το ίδιο καλά αλλά και κακά. (...) Ο πρόεδρος Πούτιν και σε άλλες περιπτώσεις όπως στην κρίση στη Γεωργία το 2008 είχε επέμβει στρατιωτικά. Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η αντίδραση του στην κατάρρευση της συμφωνίας της περασμένης Παρασκευής. (...) Επίσης είναι αμφίβολο το εάν θέλει τελικά να δώσει το πακέτο βοήθειας 15 δισ δολαρίων και παροχής φθηνότερου φυσικού αερίου προς την Ουκρανία.

Για Ελλάδα

Στο σημερινό του τεύχος το Spiegel επανέρχεται στην υπόθεση πιθανής εμπλοκής του νυν προέδρου της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών Ούλριχ Γκρίλο στην υπόθεση των δωροδοκιών στα ελληνικά εξοπλιστικά προγράμματα. Όπως μεταδίδει η DW, Εκείνη την περίοδο ο Γκρίλο ήταν οικονομικός διευθυντής του τμήματος εξοπλισμών της RHEINMETALL και παράλληλα διευθύνων σύμβουλος της θυγατρικής εταιρείας STN ATLAS. Τα νέα στοιχεία που επικαλείται το Σπίγκελ βασίζονται σε τριμηνιαίες εκθέσεις του τότε εκπροσώπου της εταιρείας στην Αθήνα, Πάνου Ευσταθίου, με αναλυτική καταγραφή των δραστηριοτήτων της ATLAS στην Ελλάδα. Όπως υποστηρίζει ο κ. Ευσταθίου, μόνον από το ύψος της προμήθειάς του η ηγεσία της STN ATLAS θα έπρεπε να είχε γνώση για τη δωροδοκία. Αυτό ακριβώς διαψεύδει ο κ. Γκρίλο. Σε επικοινωνία που είχε το SPIEGEL με τον κ. Γκρίλο, ο νυν πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γερμανικών Βιομηχανιών δηλώνει ότι μετά από σχεδόν 14 χρόνια δεν είναι σε θέση να θυμάται, εάν διάβαζε αυτές τις εκθέσεις και ποιοι ήταν οι συνομιλητές του, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα. Αλλά, όπως υποστηρίζει ο Ούλριχ Γκρίλο, "μια τυπική επίσκεψη στον ανώτατο προμηθευτή", δηλαδή στον κ. Κάντα, δεν θα ήταν καθόλου ασυνήθιστη. Ο Γκρίλο επιμένει όμως ότι "για υποτιθέμενες δωροδοκίες δεν είχα καμία γνώση." Ας σημειωθεί ότι τόσο στην έδρα της STN ATLAS στη Βρέμη, όσο και στην Αθήνα οι εισαγγελίες ερευνούν κατά πόσο πρώην στελέχη της εταιρείας εμπλέκονται σε δωροδοκία, φοροδιαφυγή και απάτη. Ο Ούλριχ Γκρίλο δεν βρίσκεται ανάμεσά τους.


Στη Βενεζουέλα

Εθνικό διάλογο προτείνει ο Μαδούρο που συνεχίζει να αντιμετωπίζει κύμα αμφισβήτησης από αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που έχουν κοστίσει τη ζωή σε 10 ανθρώπους, αναφέρει η Monde. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες ζήτησε τη συνέχιση των διαδηλώσεων αλλά την αποφυγή βίας. Οι διαδηλώσεις αποτελούν το μεγαλύτερο κύμα αμφισβήτησης εναντίον του Μαδούρο από την εκλογή του, τον περασμένο Απρίλιο εν μέσω έντονης οικονομικής κρίσης. Από τη πλευρά του ο Μαδούρο που έκανε λόγο για επιχείρηση πραξικοπήματος, ωστόσο χθες πρότεινε την έναρξη διαλόγου με την αντιπολίτευση.


Στην Ιταλία

Ψήφο εμπιστοσύνης από την Γερουσία και το Κοινοβούλιο ζητά σήμερα ο 49χρονος Ματέο Ρέντσι για το νέο κυβερνητικό του σχήμα, που ορκίστηκε το Σάββατο ενώπιον του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο. Η νέα ιταλική κυβέρνηση αποτελείται από δεκαέξι μέλη, τα μισά εκ των οποίων γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 48 χρόνια. Όπως αναφέρει η Corriere de la Sera, o Ρέντσι δέχθηκε χθες τηλεφώνημα από την Άγκελα Μέρκελ όπου συμφώνησαν πως υπάρχει κοινή δέσμευση για την Ε.Ε - Ο Ρέντσι θα επισκεφθεί το Βερολίνο στις 17 Μαρτίου.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα