Συνάντηση Νταλάρα με Παπαδήμο για το PSI

Σύσκεψη με τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τραπεζών (ΙΙF) Τσαρλς Νταλάρα και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο έχει αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος. Νωρίτερα
ο κ. Παπαδήμος είχε σύσκεψη με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Αισιόδοξη είναι η κυβέρνηση για την επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες πιστωτές, σχετικά με το πρόγραμμα περικοπής του ελληνικού χρέους (PSI). Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ότι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, δηλαδή το μεγαλύτερο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι μικρή.

Διαπραγμάτευση για συμφωνία στο PSI

Τα χθεσινά σημεία προσέγγισης των δύο πλευρών (ελληνική κυβέρνηση και IIF) αφορούν ονομαστικό κούρεμα 50%, το οποίο σε συνάρτηση με το προεξοφλητικό επιτόκιο και την διαφοροποίηση του επιτοκίου των νέων ομολόγων για την πριν και μετά το 2020 περίοδο, οδηγεί σε σε "κούρεμα" της τάξης του 65% περίπου σε πραγματικές αξίες.

Προϋπόθεση βέβαια είναι ότι σε ονομαστικές αξίες η Ελλάδα θα έχει εγκαίρως τα 30 δισ. ευρώ του νέου πακέτου στήριξης που θα δοθούν ως προεξόφληση του 15% του συνολικού ποσού συμμετοχής, καθώς το υπόλοιπο 35% θα ανταλλαχθεί με τα νέα ομόλογα, των οποίων το επιτόκιο θα είναι κατά τι χαμηλότερο του 4% για την περίοδο μέχρι το 2020 και θα είναι υψηλότερο για την μετά το 2020 χρονική περίοδο λήξης των ομολόγων.

Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο τα νέα ομόλογα να προβλέπουν και σταδιακή εξόφληση κεφαλαίου περιορίζοντας έτσι ποσοστιαία το χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής των νέων ομολόγων.

Στόχος είναι από την νέα σημερινή συνάντηση των δύο ανδρών -και μετά από συνεννοήσεις που θα έχουν γίνει αφ΄ ενός με τους κ.κ. Γιουνκέρ/Μέρκελ/Ντράγκι και αφ΄ εταίρου με το IIF- να προκύψει η οριστική μορφή του κειμένου της επιστολής/ πρόσκλησης των ομολογιούχων ώστε αυτή να εγκριθεί στο Eurogroup την Δευτέρα, όπως είχε προαγγείλει το Capital.gr την περασμένη Δευτέρα.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες στην συνάντηση της EWG (της Επιτροπής Εργασίας του Eurogroup) με στόχο η κατ΄ αρχήν συμφωνία για το PSI να διευκολύνει τις συζητήσεις για την νέα δανεική σύμβαση, η οποία θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί πριν από την Σύνοδο Κορυφής στις 29 Ιανουάριου.

Keywords
Τυχαία Θέματα