Συνάντηση Μέρκελ - Λι Κετσιάνγκ

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι διμερείς σχέσεις, αλλά και οι διαδικασίες αντιντάμπινγκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατον τομέα ηλιακής ενέργειας περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιώνπου θα έχει η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ με τον Πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κυριακή το Βερολίνο.

«Θα πρέπει να αναμένεται με βεβαιότητα ότι θα τεθεί το ζήτημα του εμπορίου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση. Ο ίδιος επισήμανε ότι «η Ευρώπη

και η Κίνα θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν σε αυτά τα θέματα φιλικές, δίκαιες λύσεις, με τις οποίες θα μπορούν και οι δύο πλευρές να είναι ικανοποιημένες». Διευκρίνισε πάντως ότι αυτές είναι οι γερμανικές και όχι απαραίτητα οι ευρωπαϊκές θέσεις.

Ερωτηθείς εάν ηγερμανική πλευρά προτίθεται να θέσει στους συνομιλητές της ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν πάντα τμήμα των σχέσεων της Γερμανίας με την Κίνα».

Ο κ. Λι πριν από την άφιξή του στο Βερολίνο θα επισκεφθεί την Ελβετία. Η πρώτη συνάντηση με την κα Μέρκελ θα πραγματοποιηθεί στην καγκελαρία την Κυριακή το βράδυ, ενώ θα ακολουθήσει δείπνο με την συμμετοχή υπουργών και οικονομικών παραγόντων και από τις δύο πλευρές. Οι δύο αντιπροσωπείες θα συναντηθούν εκ νέου την Δευτέρα.

Κατά την διάρκεια τηςπαραμονής του στην Γερμανία ο Κινέζος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον ομοσπονδιακό πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ και θα έχει συναντήσεις με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Φίλιπ Ρέσλερ, αλλά και με τον αρχηγό του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και με τον υποψήφιο καγκελάριο Πέερ Στάινμπρουκ.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα