Συνάντηση με τον Νταλίπ Σάιν

Συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Νταλίπ Σάιν, καθώς και με την επικεφαλής του Γραφείου Ευρώπης και Ευρασίας του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, Λία Μπούζις, θα έχουν σήμερα στις 13.00 ο Γιάνης Βαρουφάκης, και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η συνάντηση θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών και στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Χθες οι δύο αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, αλλά και ο πρέσβης των ΗΠΑ
στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς, συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Πάντως ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι η κυβέρνηση θα βάλει οριστικό τέλος στις πολιτικές της τρόικας και πλέον αναμένεται σαφέστερη τοποθέτηση μέσω των προγραμματικών δηλώσεων, η έναρξη των οποίων μετατέθηκε για το απόγευμα της Κυριακής. Τα μεσάνυχτα της Τρίτης η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ το Σάββατο αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το κυβερνητικό συμβούλιο.

«Δεν μπορέσαμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη γερμανική δημόσια τηλεόραση. Τόνισε ότι δεν τον απασχολεί πώς θα ονομάζεται ο μηχανισμός ελέγχου του προγράμματος, αλλά διευκρίνισε ότι μόνο με Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ μπορεί να γίνει η διαπραγμάτευση. Πρόγραμμα – γέφυρα είναι ο έκτακτος μηχανισμός στήριξης είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει δεσμευθεί για συγκεκριμένα βήματα και τότε θα εκταμιευθεί η δόση. Χωρίς αυτό, θα επρόκειτο για αλλαγή του προγράμματος και θα έπρεπε να δώσει έγκριση η βουλή, επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι, «αν η Ελλάδα αυξήσει πάλι τον κατώτατο μισθό θα είναι δύσκολο να εξηγήσεις στους φορολογούμενους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ότι αυτό πρέπει να το χρηματοδοτήσεις εις βάρος του δικού σου προϋπολογισμού».

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι υπάρχει ήδη συμφωνημένο πλαίσιο για το ελληνικό χρέος, που προβλέπει και ελάφρυνση χρέους, για όσο η Ελλάδα υλοποιεί τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

Η ελληνική οικονομία θα συζητηθεί μεταξύ άλλων στη συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον ο Μπαράκ Ομπάμα, με την Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Keywords
Τυχαία Θέματα