Συνάντηση Λαβρόφ με Κοζάκου-Μαρκουλλή

«Ασπίδα προστασίας» για την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ενότητα της Κύπρου χαρακτήρισε τη Ρωσία η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή κατά τη συνάντησή της με το Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόφ.

Eκφράζοντας επανειλημμένως την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού και της κυβέρνησης για τη συνεπή στάση της Μόσχας στο Κυπριακό, αλλά

και την αυξανόμενη οικονομική και τουριστική συνεργασία των δύο χωρών.

Οι διαβουλεύσεις των δύο υπουργών ολοκληρώθηκαν με την υπογραφή του σχεδίου πολιτικών διαβουλεύσεων για τη διετία 2012-2013, ενώ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφωνήθηκε η διεύρυνση της συνεργασίας, περιλαμβανομένης αυτής μεταξύ διευθύνσεων των δύο υπουργείων.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε την πάγια ρωσική θέση για μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων στο ΣΑ του ΟΗΕ και των καλών υπηρεσιών του γγ του Οργανισμού, χωρίς έξωθεν πιέσεις και χρονοδιαγράμματα και αναφέρθηκε εκτενώς στην περίπτωση της άσκησης βέτο από τη Ρωσία το 2004 ως παράδειγμα των «ανέντιμων προσπαθειών» ορισμένων δυτικών δυνάμεων, οι οποίες προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ΣΑ για να προκαταλάβουν εξελίξεις, όπως τότε το Δημοψήφισμα στην Κύπρο, αλλά και ως παράδειγμα των θέσεων αρχής, βάσει των οποίων η Ρωσία ασκεί το δικαίωμά της στην αρνησικυρία.

Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί μέσα στο πρώτο πεντάμηνο του 2012 ο διμερής όγκος εμπορικών συναλλαγών αυξήθηκε άνω του 25%, παρά το αρνητικό διεθνές κλίμα, ενώ χαιρέτισε την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου και την απόφαση επανενεργοποίησης της διυπουργικής επιτροπής συνεργασίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων.

Εκτενείς ήταν οι αναφορές του κ. Λαβρόφ και στα θέματα συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Κύπρος, που θα προεδρεύει στην ΕΕ έως το τέλος της χρονιάς, θα συμβάλει στην προώθηση ζητημάτων τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τη Μόσχα, με πρώτο εξ αυτών την κατάργηση των θεωρήσεων για τους Ρώσους πολίτες. Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν σε ενάμιση χρόνο και έως τότε να διευρυνθούν ακόμη περισσότερο οι παρεχόμενες διευκολύνσεις σε ειδικές κατηγορίες πολιτών.

Η Κύπρια υπουργός χαρακτήρισε «παράδειγμα ποιοτικού τουρισμού» τους Ρώσους τουρίστες και σημείωσε ότι η ρωσική αγορά έχει πλέον εξελιχθεί στη δεύτερη σημαντικότερη για το νησί, καθώς αποτελεί το 20% του συνόλου των αφίξεων, πράγμα «που πετύχαμε με στενή συνεργασία». Απόδειξη αυτού του ενδιαφέροντος είναι και το γεγονός ότι σύντομα θα λειτουργήσουν τρία ακόμη κυπριακά Προξενεία στη Ρωσία (Κρασνοντάρ, Σαμάρα, Εκατερίνεμπουργκ), αλλά και ότι παρά την οικονομική κρίση οι αριθμοί σε σχέση με τη Ρωσία βαίνουν ανερχόμενοι.

Η κα Μαρκουλλή διέψευσε ότι υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση για ίδρυση ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο Μαρί και στην ίδια ερώτηση του πρακτορείου Bloomberg ο Σεργκέι Λαβρό

Keywords
Τυχαία Θέματα