Συνάντηση Αναστασιάδη με Βασιλείου και Χριστόφια

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε σήμερα στο γραφείο του τον τέως πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, και τον πρώην πρόεδρο Γιώργο Βασιλείου, τους οποίους ενημέρωσε για τη στασιμότητα στο Κυπριακό.

Ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι όσο διαρκεί η NAVTEX της Άγκυρας, η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι υποχρεωμένη να απευθυνθεί στον διεθνή παράγοντα, ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Έθνη, ώστε η Τουρκία να πειστεί και να «τερματίσει την κατάφωρη πρόκληση
και παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της».

Πρόσθεσε, ότι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να κάνει σαφές στον γγ του ΟΗΕ ότι είναι συνεπής σε ό,τι έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα και να δηλώσει ότι μπορεί να συνεχίσει τις συνομιλίες μέχρι την τελική λύση του Κυπριακού.

Σε ερώτηση, εάν αρκεί αυτό για να αποσυρθεί η NAVTEX και κατά πόσον ο ίδιος έχει εισηγηθεί κάτι άλλο προς αυτή την κατεύθυνση, είπε: «Έχω εισηγηθεί αυτό που σας είπα, ότι χρειάζεται τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να πεισθούν για τη συνέπεια και την καλή μας βούληση και είναι αυτά, τα οποία θα καλέσουμε μαζί με τον γγ του ΟΗΕ να πιέσουν την Τουρκία ή αν θέλετε να πείσουν την Τουρκία να αποσύρει την όποια NAVTEX. Διαφορετικά, η στασιμότητα θα συνεχιστεί και ο κυπριακός λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το τίμημα, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι».

Για τη σχέση Μόσχας και Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «η ζωή είναι πάρε- δώσε. Ό,τι δώσεις θα πάρεις». Κατά συνέπεια, πρόσθεσε, η Κυπριακή Δημοκρατία, έπρεπε στην ΕΕ να τολμήσει να διαφοροποιηθεί, «όταν η Δύση, εγώ λέω ο ιμπεριαλισμός, "έβαλε χέρι" στην Ουκρανία και επέβαλε ένα φασιστικό καθεστώς. Να διαφοροποιηθεί με την έννοια να μείνουμε συνεπείς στις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία». Ο κ. Βασιλείου δεν προέβη σε δηλώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα