Συναγερμός σε Καναδά - ΗΠΑ

Σε ύψιστο συναγερμό ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, μετά τις ένοπλες επιθέσεις που σημειώθηκαν σε δύο σημεία στην Οττάβα: στο Μνημείο των Πεσόντων και στο Κοινοβούλιο. Νεκρός έπεσε εντός του κοινοβουλίου κατά την ανταλλαγή πυρών με αστυνομικούς ένας εκ των δραστών, ενώ στα τραύματα του υπέκυψε και ο στρατιώτης-φρουρός του Μνημείου των Πεσόντων, τον οποίο είχαν πυροβολήσει νωρίτερα οι δράστες.

Στις ΗΠΑ μετά το πρωτοφανές επεισόδιο για τα δεδομένα του Καναδα- το FBI

αύξησε το επίπεδο συναγερμού, ενώ σε κατάσταση συναγερμού τέθηκε και η Βορειοαμερικανική Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας ώστε να είναι σε θέση "να ανταποκριθεί γρήγορα" σε τυχόν αεροπορικά επεισόδια.

Στην Οττάβα έχει ξεκινήσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δραστών, ενώ όπως μετέδωσε η καναδική τηλεόραση, επικαλούμενη το γραφείο του πρωθυπουργού, ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ έφυγε από το Κοινοβούλιο και είναι ασφαλής.

Aκριβώς έξω από την πόρτα της αίθουσας όπου μιλούσε ο Χάρπερ η επίθεση

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Στίβεν Χάρπερ μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, των Συντηρητικών, μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου, όταν ένας ένοπλος εισέβαλε στο κτίριο και έτρεξε προς τα δεξιά, προς την είσοδο του χώρου όπου γινόταν η συνεδρίαση της ΚΟ των Συντηρητικών, δήλωσε ένα στέλεχος της κυβέρνησης στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

«Ο πρωθυπουργός μιλούσε στην κοινοβουλευτική ομάδα όταν ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη και μετά οι κρότοι από πυροβολισμούς. Όλοι διασκορπιστήκαμε», είπε ο υπουργός Τόνι Κλέμεντ, προσθέτοντας ότι τα πυρά ακούγονταν «ακριβώς έξω από την πόρτα» της αίθουσας.

Ο Χάρπερ ακύρωσε το πρόγραμμα του. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενταθεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το CBC.

Η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να εισηγηθεί ένα νέο αντιτρομοκρατικό νόμο εντός της ημέρας όταν σημειώθηκε η επίθεση.

Ο Τζέισον Κένι, υπουργός Εργασίας και μέλος της Βουλής, ήταν από τους πρώτους που εξέφρασε συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος στρατιώτη μέσω Twitter.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο CBC ότι είδαν έναν άνδρα οπλισμένο με ένα τουφέκι να κινείται τρέχοντας προς το Κοινοβούλιο αφού πυροβόλησε τον στρατιώτη, ο οποίος διακομίστηκε σε νοσοκομείο αφού διερχόμενοι και νοσοκόμοι προσπάθησαν να τον επαναφέρουν.

Η επίθεση ακολουθεί το επεισόδιο που σημειώθηκε τη Δευτέρα, όταν ένας νεαρός προσήλυτος στο Ισλάμ χτύπησε με το αυτοκίνητό του δύο Καναδούς στρατιώτες σε έναν χώρο στάθμευσης στο Κεμπέκ, περίπου 40 χλμ. νοτιοανατολικά του Μόντρεαλ. Ο ένας από τους στρατιώτες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του.

Το επεισόδιο αυτό θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια. Ο ύποπτος, ο οποίος θεωρείτο ριζοσπαστικοποιημένος και γνωστός στην αστυνομία, διέφυγε από το σημείο, έπεσε σε μια τάφρο με το αυτοκίνητό του και κινήθηκε απειλητικά με ένα μαχαίρι προς αστυνομικούς οι οποίοι τον πυροβόλησαν και τον σκότωσαν, σύμφωνα με τις καναδικές αρχές.

Στον ύποπτο αυτό είχε απαγορευτεί να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή όπου σκόπευε να ενταχθεί σε τζιχαντιστικές οργανώσεις, διευκρίνισε η καναδική αστυνομία, προσθέτοντας ότι τον είχε συλλάβει τον Ιούλιο όταν είχε αποπειραθεί να ταξιδέψει στην Τουρκία ώστε να φθάσει από εκεί στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό εξτρεμιστών σουνιτών. Το διαβατήριό του κατασχέθηκε αλλά δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη σε βάρος του, ανέφεραν οι αρχές.

Οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας έγιναν μετά την ανακοίνωση των καναδικών αρχών πως αύξησαν το επίπεδο συναγερμού για την απειλή τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Καναδάς συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ ο οποίος μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια του Ιράκ και της Συρίας.

Η κυβέρνηση του Καναδά ανέφερε πως η απόφαση της να αυξήσει το επίπεδο επαγρύπνησης οφείλεται στον «γενικό διάλογο» μελών εξτρεμιστικών οργανώσεων όπως το ΙΚ, η αλ Κάιντα, η αλ Σεμπάμπ κ.ά.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε με τον Χάρπερ τηλεφωνικά και του προσέφερε τη βοήθεια της κυβέρνησής του, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Τζος Έρνεστ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα