Σύμβαση κατά της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων

Την ερχόμενη Τετάρτη, ο επικεφαλής της μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο, Ηρακλής Αστεριάδης, πρόκειται να υπογράψει, για λογαριασμό της Ελλάδας, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, με βάση την οποία χαρακτηρίζεται ως έγκλημα η διακίνηση και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων.

Την ίδια ημέρα, η Σύμβαση κατά της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων πρόκειται να υπογραφεί και από δεκατρείς ακόμη ευρωπαϊκές χώρες-μέλη

του Συμβουλίου της Ευρώπης (Αλβανία, Αυστρία, Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο).

Στη σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η εμπορία ανθρωπίνων οργάνων αποτελεί ένα πρόβλημα παγκίσμιας διάστασης, που συνδέεται με τα κυκλώματα τού διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.

Τονίζεται, μάλιστα, ότι το οργανωμένο έγκλημα εκμεταλλεύεται την ευάλωτη κατάσταση των υποψηφίων δωρητών, και «ενισχύεται» στη δράση του από την αδυναμία των διαφόρων χωρών ν' αντιμετωπίσουν τις ανάγκες μεταμόσχευσης των ασθενών τους. Χαρακτηριστικά, επισημαίνεται ότι, περισσότεροι από 68.000 άνθρωποι ήταν στη λίστα αναμονής, το 2012, για μεταμόσχευση νεφρού στην Ευρώπη.

Η διακίνηση και εμπορία ανθρωπίνων οργάνων, λαμβάνει χώρα συνήθως στο πλαίσιο του «μεταμοσχευτικού τουρισμού», όταν πλούσιοι παραλήπτες ταξιδεύουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπου φτωχοί άνθρωποι πωλούν τα όργανά τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), περίπου 10.000 παράνομες μεταμοσχεύσεις πραγματοποιούνται στην Ευρώπη, με το παράνομο εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων να αποφέρει στο οργανωμένο έγκλημα παράνομα κέρδη 600- 1.200 εκατ. δολάρια τον χρόνο.

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την πρόληψη και την καταπολέμηση αυτής της εγκληματικής δράσης, καθώς και την προστασία των θυμάτων της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα