Κρίσιμη συνάντηση στο Βερολίνο

Mε τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός στο Βερολίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από την Άγκελα Μέρκελ. Οι δύο τους έχουν συνάντηση έως αυτήν την ώρα, στην οποία θα βρεθεί επί τάπητος το πλήρες φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, σε μία συγκυρία κατά την οποία η Γερμανίδα καγκελάριος δέχεται ισχυρές πιέσεις από τον κυβερνητικό της συνασπισμό προκειμένου να διατηρήσει σκληρή στάση στο ελληνικό ζήτημα,

όπως υποστηρίζει δημοσίευμα των Financial Times. Εν τω μεταξύ ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε εν μέρει το έτερο δημοσίευμα των FT περί επιστολής Τσίπρα προς Μέρκελ την 15η Μαρτίου, όπου περιγράφεται με μελανά χρώματα η χρηματοδοτική ασφυξία του ελληνικού Δημοσίου.

Η καγκελάριος έλαβε πράγματι επιστολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό τις προηγούμενες ημέρες ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ωστόσο δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενό της. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ανέφερε επίσης ότι οι δεσμεύσεις της Ελλάδας έχουν αναληφθεί έναντι του Γιούρογκρουπ και δεν τίθεται ζήτημα να εγκριθεί η δέσμη των ελληνικών μεταρρυθμίσεων κατά την αποψινή διμερή συνάντηση.

Για νέο ξεκίνημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις έκανε πάντως λόγο ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο παρελθόν "τα πακέτα βοήθειας εξυπηρετούσαν περισσότερο τις τράπεζες και όχι τους ανθρώπους, κάτι που πρέπει να αλλάξουμε".

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και μία συζήτηση για την κρίση της χώρας πρέπει να προχωρήσει με έναν πιο σοβαρό τρόπο

«Πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα για να οδηγήσουμε αυτή την συζήτηση σε έναν πιο σοβαρό τρόπο απ' ότι ενδεχομένως τις τελευταίες ημέρες ή εβδομάδες» δήλωσε ο κ, Σταϊνμάγερ, σύμφωνα με το Reuters, μετά από τη συνάντηση που είχε με τους ευρωπαίους ομολόγους του στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Συγκέντρωση συμπαράστασης προς τον Τσίπρα έξω από την Καγκελαρία

Την αλληλεγγύη τους στον ελληνικό λαό, αλλά και την στήριξή τους προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξέφρασαν εκατοντάδες συγκεντρωμένοι έξω από την Καγκελαρία, και ενώ αναμένονταν η άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού. Τη συγκέντρωση οργάνωσε το αριστερό κόμμα Die Linke.

Οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, είχαν αναρτήσει πανό και ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικοί, ακόμη και όταν ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ επιθεωρούσαν το τιμητικό άγημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα