Συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Καθηγητές συγκεντρώνονται αυτή την ώρα στα Προπύλαια, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας απεργίας από την ΑΔΕΔΥ κατά της διαθεσιμότητας και των απολύσεων στο δημόσιο.
Εν τω μεταξύ, σχολικοί φύλακες στη Θεσσαλονίκη αποφάσισαν να κάνουν πορεία προς την Αθήνα με τα πόδια, να περπατήσουν

δηλαδή μια απόσταση 500 χλμ.

Στην απεργία της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν εφοριακοί, δικαστικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι στην υγεία, ενώ τα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, οι προνοιακές μονάδες και το ΕΚΑΒ λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας .

Επίσης, 48ωρες κυλιόμενες απεργίες πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και οι εργαζόμενοι σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αύριο, Πέμπτη θα συνεδριάσει η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, από κοινού με τα προεδρεία των Ομοσπονδιών Μελών της, για να εκτιμηθούν οι εξελίξεις, και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Από την πλευρά της ΓΣΕΕ, τονίζεται ότι αναμένει τις αποφάσεις των εργατικών κέντρων και των ομοσπονδιών μελών της, βάσει των οποίων θα καθορίσει την περαιτέρω στάση της. Εξάλλου, έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της διοίκησης της Συνομοσπονδίας, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις.

Πέντε προτάσεις στις τοπικές γενικές συνελεύσεις των καθηγητών για την συνέχιση των κινητοποιήσεων του κλάδου. Τα μέλη των παρατάξεων στη διοίκηση της ΟΛΜΕ δεν κατέληξαν σε κοινή πρόταση και με δεδομένη τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής των καθηγητών στη 48ωρη απεργία οι τοπικές ΕΛΜΕ θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο για τις τελικές αποφάσεις.

Εν τω μεταξύ, παράταση του σχολικού έτους σε όσα σχολεία βρίσκονται σε κατάληψη πάνω από τρεις ημέρες αποφάσισε ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος. Έδωσε εντολή στο νομικό τμήμα του υπουργείου Παιδείας να ετοιμάσει Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα ορίζει ότι «στα σχολεία που γίνεται κατάληψη πάνω από τρεις ημέρες θα παρατείνεται αντίστοιχα το διδακτικό έτος». Τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη ξεπερνούν πανελλαδικά τα 180.

«Τα πανεπιστήμια πρέπει να ανοίξουν, η έννοια του κλείνω ένα ίδρυμα είναι εξαιρετικά ακραία», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και τη Νόνη Καραγιάννη ο καθηγητής Οικονομικών, Διευθυντής στον τομέα Ανάπτυξης και Διεθνούς Οικονομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Παναγιώτης Πετράκης. «Φοβάμαι ότι υπάρχει καλλιέργεια κλίματος έντασης και όχι ουσία πολιτικής» ανέφερε και συνέστησε ψύχραιμο διάλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα