Συγκέντρωση διαμαρτυρίας Αλβανών στο Πρέσεβο

Χωρίς επεισόδια έληξε η συγκέντρωση των Αλβανών στο Πρέσεβο, που διαμαρτύρονταν για την απομάκρυνση, από τη σερβική αστυνομία, του μνημείου των πεσόντων ανταρτών του αποκαλούμενου Απελευθερωτικού Στρατούτων Αλβανών (UCBMP).

Χιλιάδες Αλβανοί διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης Πρέσεβο, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ тου UCBMP και ζητώντας από τουςπολιτικούς τους ηγέτες να τηρήσουν σκληρότερη στάση έναντι του Βελιγραδίου. Συγγενείς των πεσόντων Αλβανών ανταρτών κατέθεσαν στεφάνια στο σημείο, όπου

μέχρι χθες βρισκόταν το μνημείο.

Χθες το πρωί, ησερβική αστυνομία, με τη χρήση εκσκαφέα,απομάκρυνε το μνημείο που αναγέρθηκε παράνομα πριν από δύο μήνες μπροστά από το δημαρχείο της πόλης Πρέσεβο. Την επιχείρηση υποστήριζαν 200 πάνοπλοι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, ωστόσο δεν χρειάστηκε να παρέμβουν αφού δεν υπήρξε αντίσταση.

Στο μνημείο αυτό αναγράφονταν τα ονόματα 27 μαχητών του UCBMP, που σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τη σερβική αστυνομία την περίοδο 1999-2001. Ο UCBMP αποτελούσε παρακλάδι του "Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών του Κοσόβου" (UCK) και ανέλαβε ένοπλη δράση με στόχοτην απόσχιση της κοιλάδας του Πρέσεβο από τη Σερβία και την ένωση με τοΚόσοβο. Ο UCK χαρακτηρίστηκε επίσημα από το σερβικό κράτος "τρομοκρατική οργάνωση" και ο ίδιος χαρακτηρισμός της αποδόθηκε και από την KFOR ύστερα από βομβιστικές επιθέσεις που πραγματοποίησε στο Κόσοβο το 2000.

Η απομάκρυνση του μνημείου από το Πρέσεβο προκάλεσε την αντίδραση του ΟΑΣΕ, ο οποίος τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχε αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθεί το ζήτημα με ειρηνικά μέσα. Την ανησυχία τους επίσης εξέφρασαν οι πρεσβείες της Μεγάλης Βρετανίας και των ΗΠΑ, επισημαίνοντας με ανακοινώσεις τους ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφεύγουν μονομερείς ενέργειες που μπορούν να βλάψουν τη σταθερότητα στην περιοχή.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς, απαντώντας στις επικρίσεις, τόνισε ότι "η αστυνομία έπραξε το καθήκον της εφαρμόζοντας τους νόμους του κράτους". Ο κ. Ντάτσιτς, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις από κάποιες δυτικές χώρες, διεμήνυσε: "Δεν επιτρέπω να επιβάλλονται στη Σερβία αρχές και αξίες που δεν ισχύουν στις χώρες τους".

Διερωτήθηκε δε πώς θα αντιδρούσαν οι χώρες αυτές αν κάποιατρομοκρατική οργάνωση, όπως η Αλ Κάιντα, επιχειρούσε την ανέγερση μνημείου στη Νέα Υόρκη ή το Λονδίνο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα