Στρατιωτική συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου

Η προώθηση της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου σε όλα τα επίπεδα, στο πλαίσιο της εμβάθυνσης και ενίσχυσης των διμερών σχέσεών τους, προκύπτει ως το συμπέρασμα των συνομιλιών που είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ της Αιγύπτου Στράτηγος Μαχμούντ Χεγκάζι στην Αθήνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια και

με τον έλληνα ομόλογό του Στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο.

Οι δύο Α/ΓΕΕΘΑ υπέγραψαν Μνημόνιο Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδα και Αιγύπτου, που θα αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία. Αποφασίστηκε να συγκροτηθούν κοινές επιτροπές για τον καθορισμό πεδίων στρατιωτικής συνεργασίας. Ο Αρχηγός των Αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων πρότεινε και έγινε αποδεκτό από ελληνικής πλευράς, αιγύπτιοι αξιωματικοί να εκπαιδευτούν στην Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ). Και ακόμη, η αιγυπτιακή πλευρά ανάλαβε τη υποχρέωση να δραστηριοποιηθεί στο πρόγραμμα εκμάθησης της αραβικής γλώσσας σε Έλληνες αξιωματικούς. Τα μαθήματα θα γίνουν στη σχολή «Ξένων Γλωσσών», που υπάρχει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων, το επόμενο βήμα της ελληνο-αιγυπτιακής συνεργασίας, θα είναι η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, σε κρίσιμους τομείς , όπως στην έρευνα και διάσωση και σε επίπεδο ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων.


Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα