Ο Χ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

O Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της επιτροπής του ΠαΣοΚ για την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, μίλησε στις 27/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

*Για την διαπραγμάτευση με την τρόικα στο Παρίσι:

«Έχουμε αρκετές συγκλίσεις σε πολλά θέματα, έχουμε όμως και μια μεγάλη διαφωνία, ένα μεγάλο αγκάθι όσον αφορά τα δημοσιονομικά. Συγκλίνουμε στο μισθολόγιο

των δημοσίων υπαλλήλων, στο μη μισθολογικό κόστος στο δημόσιο, σε θεσμικά θέματα του ασφαλιστικού, στα εργασιακά και σε φορολογικά διαχειριστικά θέματα. Όταν λέμε θεσμικά θέματα του ασφαλιστικού δεν εννοούμε το δημοσιονομικό κομμάτι. Όχι, δηλαδή, το ύψος των συντάξεων. Εννοούμε ενοποιήσεις, το "πάγωμα" που είχαμε πει και μία σειρά από τέτοια θέματα. Το κεντρικό αγκάθι είναι το θέμα του δημοσιονομικού, δηλαδή ο προϋπολογισμός. Εκτιμώ ότι έχουμε απόλυτα δίκιο. Η τρόικα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί της, διότι τις δύο προηγούμενες χρονιές δικαιωθήκαμε στον προϋπολογισμό. Γιατί να μην δικαιωθούμε και τρίτη; Τους λέμε "κάνετε λάθος για τρίτη φορά", γιατί να μην το πούμε;».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει περίπτωση ή θα μας συνέφερε να ζητήσουμε, για παράδειγμα, μία χαλάρωση των στόχων, να μην τρέχουμε δηλαδή να πετύχουμε;

Χ. Πρωτόπαπας: «Είναι ήδη αργά. Χαλάρωση των υπαρχόντων στόχων δεν γίνεται. Χαλάρωση των μετέπειτα στόχων γίνεται. Η συζήτηση για το χρέος που θα αλλάξει τους στόχους είναι μέσα στο πλαίσιο της συνέχισης της διαπραγμάτευσης. Τώρα, όμως, πάμε για να συμφωνήσουμε στο review με την τρόικα, το οποίο γίνεται με βάση τους υπάρχοντες στόχους. Άρα, λοιπόν, εμείς θεωρούμε ότι ο προϋπολογισμός πιάνει τον στόχο του 2015. Αυτοί λένε "δεν τον πιάνει, κόψτε συντάξεις". Δεν θα κόψουμε συντάξεις, πρώτον γιατί δεν πρέπει και δεύτερον γιατί δεν χρειάζεται. Όλη αυτή η συζήτηση "αυξήστε φόρους, κόψτε συντάξεις" γίνεται για τον προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα θέματα είναι αντιμετωπίσιμα. Πρακτικά τα χρήματα τα έχουμε βρει. Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε συμφωνήσει ότι τα έχουμε βρει. Αυτή είναι η διαφορά. Δεν υπάρχει ποσό απόστασης. Η τρόικα λέει "αυτά που μου λέτε είναι ωραία, αλλά δεν μου αρέσουν, διότι θέλω να είναι "ζωντανό" χρήμα και το δικό σας δεν είναι τόσο "ζωντανό" όσο θέλω". Λέει "προτιμώ να κόψετε τις συντάξεις, παρά να πάρετε λεφτά από το συμμάζεμα των ΟΤΑ". Το ΔΝΤ λέει ότι το πεδίο από το οποίο μπορείτε να αντλήσετε σταθερό χρήμα είναι οι συντάξεις. Και το χρήμα που λέμε εμείς ότι θα εξοικονομήσουμε από τους ΟΤΑ ή από τις ΔΕΚΟ, για παράδειγμα, "ζεστό" είναι, αλλά έχουμε διαφορά στο πώς θα το πετύχουμε. Εμείς λέμε ότι θα το πετύχουμε, όπως το πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να σας πω ότι η στάση της κυβέρνησης το διήμερο ήταν εξαιρετικά ενωμένη. Κρατήστε αυτό που σας λέω, διότι είναι ώρα διαπραγμάτευσης και δεν πρέπει να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν».

Δημοσιογράφος: Προβλέπετε ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να κλείσει μέχρι τέλος του χρόνου;

Χ. Πρωτόπαπας: «Βεβαίως. Αρκεί να μην συνεχιστούν κάποια παράλογα πράγματα. Η επόμενη μέρα θα πρέπει να αφορά την πιστοληπτική γραμμή και τις προϋποθέσεις της, καθώς και την συζήτηση για κάποιες παραμετρικές αλλαγές και στο χρέος. Δηλαδή, καλό θα είναι οι μακροοικονομικοί στόχοι του 2016 και εκείθεν να βελτιωθούν. Παράταση του μνημονίου, με την πολιτική έννοια, δεν δεχόμαστε. Δηλαδή, αυτό που ακούστηκε για έξι μήνες κ.λπ., δεν το δεχόμαστε, είναι σαφές. Δεν συμφωνούμε. Εμείς δεν δεχθήκαμε ποτέ ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Τα μέτρα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και με αυτά τα μέτρα θα πιάσουμε τους στόχους. Δεν βλέπουμε τον λόγο παράτασης. Εάν η τρόικα έρθει στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα και συμφωνήσουμε, όπως συμφωνήσαμε και τα προηγούμενα χρόνια στον προϋπολογισμό, δεν υπάρχει κανένας λόγος τέτοιας συζήτησης».

Δημοσιογράφος: Τι περιμένουμε στο Euroworking;

Χ. Πρωτόπαπας: «Δεν ξέρω τι θα γίνει. Εμείς θα πάμε με τις θέσεις που σας περιέγραψα. Από εκεί και πέρα φαντάζομαι ότι μετά την πρωινή σύσκεψη Σαμαρά - Βενιζέλου θα ενισχυθεί η προσπάθεια ανάπτυξης των θέσεών μας...».

* Για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας:

«Η παραφιλολογία γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μας αποδυναμώνει σοβαρά. Όταν δείχνει στους εταίρους μας ότι είμαστε μία χώρα που δεν μπορεί να συμφωνήσει στο αυτονόητο, δηλαδή, στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας. Δημιουργείται κλίμα πολιτικής αστάθειας και αυτό σκληραίνει τους εταίρους μας, ενώ ταυτόχρονα αποδυναμώνει εμάς. Προσφέρει πολύ κακή υπηρεσία όποιος βάζει το κομματικό πάνω από το εθνικό».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα