Στον φυσικό χώρο του

Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, το 23ο στη σειρά, με θέμα «Η Φιλοσοφία ως Έρευνα και ως Τρόπος Ζωής» επιστρέφει έως τις 10 Αυγούστου στο σπίτι του, στην Αθήνα.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές πρόκειται για μία επιστροφή στις κλασικές πηγές της φιλοσοφίας, λαμβάνοντας υπ' όψη, εκτός των άλλων, ότι το 2013 συμπληρώνονται 2.400 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνος.

Πάνω από 2000 σύγχρονοι θεράποντες της φιλοσοφίας από 105 χώρες κόσμου, θα δώσουν απαντήσεις στα προβλήματα του ανθρώπου του 21ου

αιώνα και θα στείλουν μηνύματα για αξίες, θέσεις, πνευματικούς προσανατολισμούς και τη στάση των φιλοσόφων στο σύγχρονο κόσμο.

Μεταξύ των συνέδρων συγκαταλέγονται κορυφαίες πνευματικές και φιλοσοφικές προσωπικότητες του κόσμου, όπως ο Γίργκεν Χάμπερμας, ο Ουμπέρτο Έκο, ο Αλέξανδρος Νεχαμάς, ο Μπιλ Μακμπράιτ, ο Ντέρμοτ Μόραν, ο Λούκα Σκαραντίνο, ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος, ο Εβάνδρο Αγγάτσι, ο Τζον Μακντάουελ, ο Ενρίκο Μπέρτι, η Τζουλιάνα Γκοντσάλες, ο Γκέραντ Ζέελ, η Μαριέτα Στεπανυάντς, ο Πασχάλ Εντζελ και πολλοί άλλοι.

Ο παγκοσμίου φήμης Γερμανός φιλόσοφος και κοινωνιολόγος Γιουργκεν Χάμπερμας, θα παραχωρήσει στις 14:30 της Τρίτης 6 Αυγούστου συνέντευξη τύπου, στο μεγάλο αμφιθέατρο της φιλοσοφικής σχολής στο πλαίσιο του 23ου παγκοσμίου συνεδρίου φιλοσοφίας που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου θα γίνει στο Ωδείο του Ηρώδου του Αττικού (Ηρώδειο), όπου, εκτός των άλλων, έχει προγραμματιστεί μια μεγάλη μουσική εκδήλωση προς τιμή των συνέδρων.

Οι κανονικές πολυήμερες και πολυπληθείς εργασίες του Συνεδρίου, αρχής γενομένης από την Κυριακή το πρωί, θα γίνουν στους χώρους της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη. Ορισμένες Συνεδρίες, με βαθύ συμβολικό νόημα, θα γίνουν στον Αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας του Πλάτωνος, στην Πνύκα, λίκνο της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, στο Λύκεο του Αριστοτέλη και στην Αγία Φωτεινή Ιλισού ( τόπος όπου λαμβάνει χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος Φαίδρος).

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα είναι ανοιχτές για παρακολούθηση και συμμετοχή σε όσους έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα χρειαστεί γι' αυτό να υποβάλουν σχετική αίτηση στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Συνεδρίου και να καταβάλουν οικονομική συνδρομή για την κάλυψη των εξόδων του Συνεδρίου ([email protected]).

Ο Κωνσταντίνος Βουδούρης, ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Ελληνικής Φιλοσοφίας, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στη Φωτεινή Κοκκινάκη για το Συνέδριο.

«Ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Πολιτισμών»

Ένα κορυφαίο γεγονός, με διεθνή απήχηση, το διεθνές φόρουμ «Ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ Πολιτισμών», το οποίο ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στις δύο χώρες με το αρχαιότερο πολιτιστικό παρελθόν, την Ελλάδα και την Κίνα, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 23ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φιλοσοφίας, (4-10 Αυγούστου).

Το φόρουμ θα λάβει χώρα στην Αθήνα από τις 8 έως τις 11 Αυγούστου 2013. Θα συνεχιστεί στις 14 Νοεμβρίου 2013 στο Πεκίνο. Διοργανώνεται από τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Ορίζοντες-Δράσεις» και τον Ελληνο-Κινεζικό Σύνδεσμο σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Ένωση Διεθνών Ανταλλαγών Πεκίνου και η Ένωση του Λαού του Πεκίνου για τη Φιλία με τις Ξένες Χώρες. Χορηγός επικοινωνίας είναι ο Αθήνα 984.

«Είναι μια τεράστια τιμή για την Ελλάδα! Ένα κολοσσιαίο γεγονός!» τόνισε ο Σπύρος Μερκούρης, μετά από πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιείται το φόρου, μιλώντας στη Βάνα Λυκομήτρου.

Όπως είπε ο κύριος Μερκούρης, πριν από δύο χρόνια, όταν βρέθηκε στην Κίνα, προκειμένου να συμμετάσχει σε μια συνάντηση για τη φιλία των λαών, πρότεινε τη διεξαγωγή του φόρουμ, με το σκεπτικό, ότι με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κόσμο και με τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, είναι αναγκαίο να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των πολιτισμών.

«Οι Κινέζοι αποδέχθηκαν αμέσως την πρότασή μου κι αποφασίσαμε - επειδή η εισήγηση ήταν από την Ελληνική πλευρά - να γίνει ένα μεγάλο φόρουμ στις δύο χώρες, κάτι που το δουλεύαμε όλο αυτό το διάστημα», επεσήμανε ο κύριος Μερκούρης.

Στην Κίνα θα μετέχουν 20 χώρες και μεταξύ άλλων σπουδαίων συμμετεχόντων θα είναι ο Κινέζος νομπελίστας Μο.
«Δεν αντιλαμβανόμαστε τον πλούτο μας. Ο πλούτος της Ελλάδας είναι ο πολιτισμός της! Και δυστυχώς δεν γνωρίζουν τι πόρτες ανοίγουν με τον πολιτισμό! Δεν έχουμε ασχοληθεί.. Ακούμε μόνο γκρίνια και κριτική και για το αν θα τα καταφέρουμε ή όχι και κανένας δεν μεταχειρίζεται το όπλο του πολιτισμού! ΟΙ φορείς όμως
του πολιτισμού της Ελλάδος και αυτοί της Κίνας , το κατάλαβαν! Είναι σπουδαίο γεγονός!», κατέληξε ο κύριος Μερκούρης.

Χορηγός επικοινωνίας ο Αθήνα 9.84.

Keywords
Τυχαία Θέματα