Συρία: Αναμένουμε επίθεση «ανά πάσα στιγμή»

Η Συρία αναμένει «ανά πάσα στιγμή» μία επίθεση κατά του εδάφους της από τις δυτικές δυνάμεις, υπογράμμισε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ανώτατος αξιωματικός των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας. «Αναμένουμε μία επίθεση ανά πάσα στιγμή και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε ισοδύναμα ανά πάσα στιγμή», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Η ομάδα των διεθνών ειδικών για τα χημικά όπλα, που είχε επιφορτισθεί με τις έρευνες για την εγκυρότητα των κατηγοριών για χρήση χημικών όπλων σε επίθεση στη Συρία, έφθασε σήμερα το πρωΐ στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυττού, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Νωρίτερα, η ομάδα που επέβαινε σε έξι οχήματα με τα διακριτικά των Ηνωμένων Εθνών είχε διασχίσει τα σύνορα του Λιβάνου με τη Συρία, έχοντας ολοκληρώσει την τετραήμερη έρευνά τους στο σημείο της επίθεσης σε προάστιο της Δαμασκού.

Σήμερα πρόκειται να ενημερώσει τονγ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν στη Νέα Υόρκη για τα πεπραγμένα της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ενημέρωσε χθες τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι μπορεί να απαιτηθούν δύο εβδομάδες ή και περισσότερο, για να υπάρξουν τα τελικά αποτελέσματα της ανάλυσης των δειγμάτων που ελήφθησαν από τον τόπο της καταγγελθείσας επίθεσης.

Ο Μπαν έκανε τη συγκεκριμένη ενημέρωση στους εκπροσώπους της Βρετανίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στη Νέα Υόρκη.

Μία ιρανική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία αναχώρησε σήμερα για τη Συρία και τον Λίβανο, προκειμένου «να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία και να καταδικάσει τη χρήση χημικών όπλων από τους τρομοκράτες», ανακοίνωσε σήμερα ανώτατο κοινοβουλευτικό στέλεχος.

«Στόχος αυτής της επίθεσης είναι να εξετάσει την κατάσταση στη Συρία, να καταδικάσει τη χρήση χημικών όπλων από τρομοκρατικές ομάδες και να επιμείνει στην ανάγκη να εξευρεθεί μία πολιτική λύση στη συριακή κρίση», δήλωσε ο Χοσεΐν Σεϊχολισλάμ στον ιστότοπο του ιρανικού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με άλλη κοινοβουλευτική πηγή, η τριμελής αντιπροσωπεία υπό τον πρόεδρο του προέδρου της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου Αλαεντίν Μπουρουζερντί θα συναντηθεί και με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Για απαράδεκτες απειλές μίλησε η Ρωσία καταγγέλλοντας τις δηλώσεις του αμερικανού προέδρου. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς «η μονομερής χρήση βίας» που παρακάμπτει το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα καθιστούσε πιο δύσκολη την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση και θα προκαλούσε πρόσθετες απώλειες.

Eν τω μεταξύ η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ξιφούλκησε στη διάρκεια συνέντευξής της, που δημοσιεύεται σήμερα, κατά της Ρωσίας και της Κίνας αναφορικά με τη στάση που τηρούν στη συριακή κρίση, προσάπτοντάς τους ότι αποδυναμώνουν την εξουσία του ΟΗΕ.

«Είναι πολύ λυπηρό που η Ρωσία κι η Κίνα αρνούνται από καιρού να υπάρξει μία κοινή στάση απέναντι στη συριακή σύρραξη. Αυτό αποδυναμώνει σημαντικά τον ρόλο που έχει ο ΟΗΕ σήμερα», δήλωσε η καγκελάριος στη συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Άουγκσμπουργκερ Αλγκεμάινε.

Η Μέρκελ επανέλαβε από τις ίδιες στήλες πως η χρήση χημικών όπλων στη Συρία «έχει σπάσει ένα ταμπού» και πως «δεν μπορεί να μείνει χωρίς συνέπειες», αποκλείοντας παράλληλα και κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μίας γερμανικής συμμετοχής σε πιθανή ξένη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Η Γερμανία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία στρατιωτική επέμβαση παρά μόνον εάν υπάρχει εξουσιοδότηση του ΟΗΕ. Κατά συνέπειαν, το θέμα μίας συμμετοχής του Μπούντεσβερ (ΣΣ στρατού) δεν τίθεται επί του παρόντος», επεσήμανε η καγκελάριος, η οποία στις 22 Σεπτεμβρίου θα βρεθεί ενώπιον των ψηφοφόρων, οι οποίοι θα κρίνουν στις κάλπες εάν θα ανανενώσει την τρίτη της συνεχόμενη κυβερνητική θητεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα εμφανίστηκε αποφασισμένος για επέμβαση στη Συρία. Σε διάγγελμά του έκανε λόγο για μία «περιορισμένη» και στοχευμένη επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος, αποκλείοντας την αποστολή χερσαίων δυνάμεων.


Όπως είπε, δεν έχει ακόμη λάβει την τελική απόφαση για τη Συρία, καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο και τις συμμαχικές χώρες, ωστόσο τόνισε πως η επίθεση με τα χημικά της 21ης Αυγούστου δεν μπορεί να μείνει «χωρίς απάντηση».


Εν τω μεταξύ ένα έκτο αμερικανικό πολεμικό σκάφος βρίσκεται πλέον σε επιχειρησιακή ετοιμότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζύ με άλλα πέντε αντιτορπιλικά εξοπλισμένα με πυραύλους Κρουζ, που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν πάραυτα κατά της Συρίας στα πλαίσια ενός «περιορισμένου, ακριβούς», πλήγματος, ανακοίνωσαν αργά χθες βράδυ στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως το USS San Antonio, ένα αμφίβιο σκάφος, που μεταφέρει αρκετούς εκατοντάδες πεζοναύτες, βρισκόταν στην περιοχή για διαφορετικό σκοπό και πως δεν υπάρχει σχέδιο να αποβιβασθούν στην ξηρά οι δυνάμεις αυτές στα πλαίσια κάποιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία.

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματικούς επεσήμανε πως ο διάπλους του San Antonio στη Μεσόγειο είχε προγραμματισθεί προ πολλού, αλλά τα επιτελεία έκριναν πως θα ήταν φρόνιμο να παραμείνει το σκάφος στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στα αντιτορπιλικά υπό το φως των νέων εξελίξεων στην εμπόλεμη κατάσταση.

«Παρέμεινε εκεί ως προφύλαξη», δήλωσε ένας από τους αξιωματικούς, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Το San Antonio την Πέμπτη διέβη τη διώρυγα του Σουέζ, προερχόμενο από την Ερυθρά Θάλασσα και την Παρασκευή έλαβε διαταγές να παραμείνει δίπλα στα αντιτορπιλικά, σύμφωνα με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Το USS San Antonio είναι ένα από τα τρία πολεμικά σκάφη που μετέφεραν 2.200 Αμερικανούς πεζοναύτες στην εξάμηνη ανάπτυξή τους στην περιοχή της Αραβικής Χερσονήσου.

Γενικώς, το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διατηρεί τρία αντιτορπιλικά στη Μεσόγειο, όμως μετέφερε άλλα δύο στην περιοχή κατά τα τέλη της ανάπτυξής τους σε άλλα σημεία, καθώς το καλούσαν οι εξελίξεις στη Συρία κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση έκανε χρήση χημικών όπλων και πως στην επίθεση στη Δαμασκό σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.429 σύροι πολίτες, σύμφωνα και με το μη απόρρητο τμήμα έκθεσης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Ψευδείς και αβάσιμες χαρακτήρισε το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας τις δηλώσεις του Τζον Κέρι και τις χαρακτήρισε ως μία «απελπισμένη προσπάθεια» προκειμένου να δικαιολογήσει η αμερικανική διπλωματία, μια πιθανή στρατιωτική επίθεση κατά της Συρίας.

ΓΑΛΛΙΑ

Οι Γάλλοι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν τη συμμετοχή της Γαλλίας σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας και επίσης δεν εμπιστεύονται το γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για τη διεξαγωγή της, σύμφωνα με δημοσκόπηση, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου BVA, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Parisien-Aujourd'hui en France, δείχνει ότι το 64% των Γάλλων αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επιχείρηση, το 58% δεν εμπιστεύεται τον Ολάντ για τη διεξαγωγή της και το 35% εκφράζει φόβους για «ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή».

Δυο άλλες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα και οι οποίες διεξήχθησαν μετά την καταγγελθείσα επίθεση με χημικά όπλα, έδειξαν χλιαρή υποστήριξη των Γάλλων σε μια στρατιωτική επιχείρηση κατά της Συρίας.

Ερντογάν: Δεν αρκεί μία περιορισμένη επιχείρηση

Μια περιορισμένη επιχείρηση δυτικών χωρών εναντίον του καθεστώτος Άσαντ δεν αρκεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκτιμώντας ότι η οποιαδήποτε επέμβαση της διεθνούς κοινότητας θα έπρεπε να έχει στόχο την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία.

«Δεν θα μας ικανοποιούσε μία περιορισμένη επιχείρηση» είπε απόψε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην αναμενόμενη επιχείρηση εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επισήμανε δήλωσε ότι «η επέμβαση πρέπει να είναι όχι μιας ή δύο ημερών, αλλά σαν αυτή στο Κόσοβο. Πρέπει να αποσκοπεί στον εξαναγκασμό του καθεστώτος Άσαντ να τα παρατήσει», δηλαδή να εγκαταλείψει την εξουσία.

Keywords
συρια, το φως, οηε, νέα, γαλλια, λύση, ρωσία, μερκελ, καιρος, uss, φως, συμμετοχή, δημοσκοπηση, france, μυστικες δημοσκοπησεις, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα πανελληνιων 2011, νεα κυβερνηση, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, ομπαμα, αποτελεσματα, χωρες, ρωσία, το θεμα, γερμανια, εξουσιοδοτηση, θαλασσα, θεμα, θητεια, κινα, οηε, φως, χθες βραδυ, αεροδρομιο, ανγκελα μερκελ, ασαντ, εβδομαδες, βραδυ, βρισκεται, δηλωσεις, δειχνει, διωρυγα του σουεζ, διωρυγα, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, ενημερωση, εξι, επρεπε, ερντογαν, ερευνα, ερευνες, ερυθρα, ερυθρα θαλασσα, εφημεριδα, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, κυβερνηση, κογκρεσο, κοσοβο, λύση, λογο, ναυτικο, νεα υορκη, ξηρα, ομαδα, οχηματα, πεζοναυτες, πεμπτη, πηγη, πολεμικο ναυτικο, ρολο, συμμετοχή, σκαφη, συρο, σχεδιο, τμημα, το φως, τρια, τριτη, υπουργειο εξωτερικων, χημικα, france, υπουργειο, μεινει, ομαδες, πηγες, uss
Τυχαία Θέματα