Στο Βερολίνο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση

Με το προσχέδιο της λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων ανά χείρας, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχώρησε για το Βερολίνο εν όψει της απογευματινής συνάντησής του με την Άγκελα Μέρκελ, στη σκιά και της δημοσιοποίησης από τους Financial Times επιστολής με την οποία ζητούσε άμεσα μια βραχυχρόνια χρηματοδοτική
λύση, αλλιώς θα επέλεγε την καταβολή συντάξεων και μισθών έναντι των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ. Πάντως, με δεδομένη τη θέση της Γερμανίας πως η διαπραγμάτευση εξελίσσεται στα Eurogroup και όχι στις διμερείς επαφές, η Αθήνα στοχεύει να υποβάλλει τις τελικές προτάσεις στους θεσμούς έως την Τετάρτη, προκειμένου ακόμα και εντός της εβδομάδας να συγκληθούν το Euro-working Group και στη συνέχεια το Eurogroup.

«Η επιστολή εστάλη όχι μόνο στην κα Μέρκελ αλλά και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες όπως τους κ. Ολάντ και Γιούνκερ και προκάλεσε τη σύγκληση της 8μερούς συνάντησης», δήλωσε στο ΜΕΓΚΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Εάν οι δύο πλευρές τιμήσουν την υπογραφή που έβαλαν στις 20 Φεβρουαρίου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα», υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στα Παραπολιτικά fm, προειδοποιώντας παράλληλα ότι τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μόνο για το Μάρτιο.

Σήμερα αποκαλύφθηκε το θέατρο των υπερήφανων διαπραγματεύσεων, να ενημερώνεις τους ξένους ηγέτες ότι η κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική, την ώρα που διαβεβαίωνες τον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη ρευστότητα, τα δάνεια, τις συντάξεις, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς για την επιστολή Τσίπρα. Υπερηφάνεια είναι να βγάζεις τη χώρα από την κρίση να μην έχεις ανάγκη από άλλα δανεικά και να μην κλαίγεσαι στους ξένου ηγέτες, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς προτρέποντας τον κ. Τσίπρα να αντιμετωπίσει τη σημερινή συνάντηση πρακτικά και ρεαλιστικά και να έχει κριτήριο τις ανάγκες της χώρας και της οικονομίας και όχι τα γνωστά λόγια για εσωτερική κατανάλωση.

Ο πρωθυπουργός «τροφοδοτεί με τον πιο ανεύθυνο και αφελή τρόπο, την κινδυνολογική συζήτηση περί χρεοκοπίας, πάει σε ένα νέο μνημόνιο «αρκεί αυτό να έχει διαφορετικό όνομα», ενώ δεν διαθέτει «σοβαρό σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο, ανέφερε το ΠΑΣΟΚ.

Σε σημερινά δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, «Η Μέρκελ θα ελέγξει το μάθημα οικονομικών του Τσίπρα - σήμερα θα δώσουμε στους Έλληνες μια τελευταία ευκαιρία να σωθούν», αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA. «Λίγη ατμόσφαιρα οικειότητας», ο τίτλος του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης ARD, που επισημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παρουσιάσει σήμερα λίστα με μεταρρυθμίσεις.

Η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Αν καταστραφεί το ευρώ, καταστρέφεται και η Ευρώπη» και τονίζει ότι η καγκελάριος έχει αποφασίσει ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, "αν γίνεται". Η «Die Zeit», σε άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας θέλει να παρουσιάσει λίστα με σχέδια μεταρρυθμίσεων», λέει ότι θα πρόκειται για ένα μείγμα από αυξήσεις φόρων, ιδιωτικοποιήσεων και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. "Σύνοδος Κορυφής" για δύο, τιτλοφορείται το πρωτοσέλιδο της Welt.
Keywords
Τυχαία Θέματα