Στο πλευρό του πρύτανη του ΕΚΠΑ

του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη

Ξεσηκώθηκε πάλι το περιβόητο «κίνημα» με την απόφαση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών να προστατεύσει το ίδρυμα και να αποκαταστήσει σε αυτό τις βασικές ακαδημαϊκές ελευθερίες, τις οποίες βάναυσα και αντιδημοκρατικά καταστέλλουν οι περιβόητοι «αγωνιστές» .Πρόκειται για όλους εκείνους που έχουν μια πολύ ιδιόμορφη και άκρως ιδιοτελή αντίληψη περί δημοσίου χώρου και δημοσίων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Είναι οι γνωστές «ομάδες» φοιτητών, ορισμένων διοικητικών υπαλλήλων και κάποιων ακαδημαϊκών,

υπό την «σκέπη και προστασία» βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, γνωστών για τις απόψεις τους, σύμφωνα με τις οποίες «νόμος είναι το δίκιο του φοιτητή».


Όλοι αυτοί, συστηματικά εδώ και χρόνια υπονομεύουν κάθε ακαδημαϊκή ελευθερία παραβιάζοντας, κατά κύριο λόγο, την βασική ιδέα κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος που είναι η ελευθερία των ιδεών. Είναι αυτοί που χτίζουν τις πόρτες των γραφείων των μη αρεστών σε αυτούς καθηγητών, είναι αυτοί που προπηλακίζουν κάθε ένα που τολμά να έχει διαφορετική άποψη από αυτούς, είναι αυτοί που αν και ελάχιστη μειοψηφία επιβάλει δια της βίας, των ύβρεων και των απειλών τη θέλησή τους. Είναι αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για την κατάντια των ελληνικών πανεπιστημίων, τα οποία συντηρεί με τις στερήσεις της η ελληνική κοινωνία, θέλοντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.


Η κατάσταση αυτή έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η δικτατορία των δήθεν «αγωνιστών», το καθεστώς βίας και ανελευθερίας, πρέπει να λάβει τέλος. Ο νέος πρύτανης του ΕΚΠΑ, εκλεγμένος από την πλειοψηφία των συναδέλφων του, χαίρει μεγάλης εκτίμησης για το μέχρι τώρα ακαδημαϊκό του έργο. Η κοινωνία όμως θα τον ευγνωμονεί αν θέσει τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς βίας και ανομίας και θα σταθεί στο πλάι του για ένα καλύτερο αύριο των ελληνικών πανεπιστημίων.


Δεν είναι δυνατόν, εδώ και δεκαετίες, οι ίδιοι και οι ίδιοι πολιτικοί παράγοντες να παρέχουν ασυλία σε κάθε λογής παρανομίες που διαπράττονται στα πανεπιστήμια με την επίκληση, γενικά και αόριστα ενός «κινήματος». Είναι ντροπή και απαράδεκτο άνθρωποι που αναδείχθηκαν σε πολιτικά αξιώματα αλλά και μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού της χώρας να υπερασπίζονται κουκουλοφόρους και αλήτες που τρομοκρατούν φοιτητές, καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους, θεωρώντας πως ο δημόσιος χώρος των ιδρυμάτων είναι δικό τους τσιφλίκι, με τα λεφτά των άλλων.


Το καθεστώς αυτό έχει εκθρέψει άπειρες νοσηρές καταστάσεις. Οι ευθύνες αυτών που δίνουν πολιτική κάλυψη σε αυτές είναι τεράστιες και απαράγραπτες. Η ιστορία θα τους επιδικάσει τη χλεύη και την απαξίωση. Ας μην αρέσκονται στα πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη που νομίζουν οι άφρονες πως θα αποκομίσουν. Η τελική κρίση της Κλειούς θα είναι αδέκαστη και ανελέητη.

Η Ελλάδα διαθέτει καλούς πανεπιστημιακούς δασκάλους, διαθέτει καλές υποδομές, διαθέτει νέους ανθρώπους με όρεξη για μάθηση, πρόοδο, έρευνα. Δεν είναι δυνατόν, αυτή η μικρή άθλια μειοψηφία να καταστρατηγεί ατιμώρητα τις ελευθερίες των πολλών και μάλιστα με την πολιτική κάλυψη κόμματος που ευαγγελίζεται το νέο και φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο.


Κάθε νουνεχής και δημοκρατικός πολίτης αυτής της χώρας τάσσεται στο πλευρό του πρύτανη του Πανεπιστήμιου Αθηνών στην προσπάθεια του για αποκατάσταση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στο ίδρυμα, για την απρόσκοπτη πρόοδο της μάθησης και της έρευνας, για την υλοποίηση της αποστολής που του έχει αναθέσει το Σύνταγμα της χώρας.


Keywords
Τυχαία Θέματα