Συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου

Το μήνυμα ότι το μνημόνιο τελείωσε επαναλαμβάνει η κυβέρνηση, εν μέσω των πιέσεων των Βρυξελλών και εν αναμονή της τρόικας, ενώ οι επόμενες κινήσεις της θα αποφασιστούν στο νέο ραντεβού ΣαμαράΒενιζέλου στις 6 το απόγευμα. «Η Ελλάδα δικαιούται να περάσει σε μια νέα

φάση, χωρίς νέο πρόγραμμα, αλλά με ενεργούς τους υφισταμένους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, δηλώνει σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επιχειρώντας να σκιαγραφήσει το σκηνικό της μετά μνημόνιο εποχής, και τονίζοντας πως “η χώρα μας, όπως όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, μετέχει σε μηχανισμούς πολυμερούς εποπτείας, αλλά αυτό δεν έχει σχέση με την τρόικα».

Ο κος Βενιζέλος επιτίθεται στην αντιπολίτευση και τους πρόθυμους, όπως λέει, συνοδοιπόρους της σε διάφορους κύκλους, πως «επιχαίρουν για τις δυσκολίες της διαπραγμάτευσης που γίνεται ολοκληρωμένα και υπεύθυνα», ενώ αναφέρεται με σκληρή γλώσσα και στη Γιάννα Αγγελοπούλου, που δήλωσε πως είναι κατά του συστήματος, κάνοντας λόγο για αμετανόητους “λαθρεμπόρους επιρροής”, που νομίζουν ότι το 2014 είναι όπως το 2004, και για πάμπλουτους χομπίστες, που με τα χρήματα στο εξωτερικό και τις πιθανές ζημιές στην Ελλάδα, διασκεδάζουν την ανία τους εις βάρος των πολιτών.

«Δεν χρειαζόμαστε άλλο μνημόνιο, όχι μόνο βγαίνουμε, αλλά η Ελλάδα θα είναι απολύτως ασφαλής στην μετά μνημόνιο εποχή» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο 13ο συνέδριο του Σύνδεσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.

Το θέμα συζητήθηκε σε διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, της οποίας προηγήθηκε συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Γκίκα Χαρδούβελη. Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι την πόλωση κανείς δεν την θέλει αλλά δεν μπορεί η κυβέρνηση να επιτρέψει σε κανέναν να καταργήσει όσα έχουν γίνει και να εμποδίσει τις μεταρρυθμίσεις. «Επειγόμαστε» σημείωσε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη αναφερόμενος στην ανάγκη να υπάρξει λύση «πακέτο» για κόκκινα δάνεια και ρυθμίσεις οφειλών σε εφορίες και ταμεία. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους των δανειστών και μέσω ανταλλαγής email και τηλεδιασκέψεων επιδιώκει τις επόμενες μέρες έως τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής να κλείσει κρίσιμα ζητήματα.
Την ίδια ώρα η τρόικα ξεκαθαρίζει ότι ότι αν δεν σημειωθεί χειροπιαστή πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και δεν καταρτιστούν τεκμηριωμένα σχέδια για τα ανοιχτά κρίσιμα θέματα, δεν βλέπει τον λόγο να επιστρέψει για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Ευρεία διυπουργική σύσκεψη, με αντικείμενο τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, που πλέον έχουν ξεπεράσει τα 70 δισ. ευρώ, και τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να αρθούν οι ενστάσεις της τρόικας και να περάσει η ρύθμιση που θα προβλέπει έως και 100 δόσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επικεφαλής της τρόικα έχουν ζητήσει να υπάρξουν αυστηρότεροι όροι στη νέα ρύθμιση, που θα προβλέπει έως και 100 δόσεις, προκειμένου να αποτραπούν οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί σε παλαιότερες ρυθμίσεις να «μεταπηδήσουν» στη νέα.

Keywords
Τυχαία Θέματα