Στο μικροσκόπιο ο ρατσισμός

Για τη πέμπτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) που δημοσίευσε για την Ελλάδα μίλησε στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» με τις Ελ. Ορφανίδου και Ελ. Κουμάντου, ο Βασίλης Καρύδης, βοηθός Συνήγορος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Στις ίδιες γενικά γραμμές κινούνται οι παρατηρήσεις, δηλαδή ότι έχουν ληφθεί κάποια θετικά μέτρα, ότι παραμένουν σοβαρά κενά και δυνατότητες θεσμικής θωράκισης μεγαλύτερες κ.λ.π. Βεβαίως η ιδιομορφία αυτής της έκθεσης είναι

ότι συμπεριλαμβάνει εκείνη τη περίοδο 2011 - 2013 που η δράση της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο και άλλων ομάδων με ακραίες ρατσιστικές πρακτικές έφεραν την Ελλάδα στο προσκήνιο ακραίας έκφρασης του ρατσιστικού φαινομένου, πράγμα που ιδιαιτέρως απασχολεί ιδιαιτέρως την έκθεση, αλλά ήταν και η περίοδος που απασχόλησε και τη κοινή γνώμη στην Ευρώπη, ιδίως η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση ενός τέτοιου ακραίου σχηματισμού.

Δεν περιορίζεται ειδικά στη δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, επισημαίνει φυσικά το φαινόμενο που συνδέεται με αυτή τη δράση, αλλά το θέτει γενικότερα, ότι δηλαδή, ο ρατσιστικός λόγος βρήκε έδαφος να καλλιεργηθεί, υποτιμήθηκε η εμβέλεια του, η δραστικότητα του με τα γνωστά αποτελέσματα, αυτό από την μια πλευρά. Από την άλλη, βεβαίως, θεωρεί θετικά και την δράση που αναλήφθηκε εις βάρος της μελών και της ηγεσίας της συγκεκριμένης οργάνωσης, για τις πράξεις βεβαίως που ενθάρρυναν ή διέπραξαν και που συνοδεύτηκε, πράγμα που είναι γεγονός και ο συνήγορος του πολίτη το έχει καταγράψει με θετικό πρόσημο, από μέτρα θεσμικού χαρακτήρα όπως π.χ. τελικά η ψήφιση του περίφημου αντιρατσιστικού νόμου του καινούριου, η δημιουργία ειδικών δομών στην ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση τέτοιων περιστατικών, η εγρήγορση του δικαστικού σώματος με τον ορισμό ειδικού εισαγγελέα που οφείλει να ελέγχει αν υπάρχει ή όχι ρατσιστικό κίνητρο σε περιστατικά βίας ή ευρύτερα κακομεταχείρισης κ.λ.π.

Όλα αυτά τα ζητήματα ο Συνήγορος του Πολίτη τα παρακολουθεί συστηματικά, απασχολούν τις ετήσιες εκθέσεις που οφείλει και πράγματι υποβάλλει κάθε χρόνο στην Βουλή των Ελλήνων. Σε ευρύτερα ζητήματα δημοσιοποιεί ειδικές εκθέσεις κ.λ.π. Το 2013 δημοσιοποίησε ειδική έκθεση ακριβώς για το φαινόμενο της ρατσιστικής βίας. Πολλές από τις συστάσεις του υιοθετούνται αν όχι άμεσα, σε ένα βάθος χρόνου όταν είναι ωριμότερες οι συνθήκες ή το επιτρέπουν και οι ευρύτερες δυνατότητες της πολιτείας. Πάντως παρακολουθεί στενά όλο το φάσμα αυτών των ζητημάτων και στο πλαίσιο της γενικής αρμοδιότητας για τη προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αλλά έχοντας από το 2005 και ειδική αρμοδιότητα ως εθνικός φορέας προώθησης ισότητας και καταπολέμησης των διακρίσεων. Επομένως αποτελεί μέρος της καθημερινής του δουλειάς και σε επίπεδο διαμεσολάβησης σε περιπτώσεις διακρίσεων εις βάρος κάποιου πολίτη από κάποια δημόσια υπηρεσία του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αλλά και κεντρικά ζητήματα όταν αυτά αποκτούν ένα γενικότερο ενδιαφέρον ή κάποια βαρύτητα για τη κοινωνική συνοχή, τη δημοκρατία και τις οφειλόμενες πρακτικές σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Στη χώρα μας για να είμαι ειλικρινείς, κατά καιρούς πράγματι καταρτίζονται τέτοιου είδους σχέδια εθνικής δράσης, είτε συνολικά για τη προστασία των δικαιωμάτων, είτε σε επιμέρους πεδία. Δυστυχώς, λίγο πολύ παραμένουν εκθέσεις ιδεών».

Ακούστε τη συνέντευξη στην εκπομπή

Keywords
Τυχαία Θέματα