Στην Αθήνα αύριο οι επικεφαλής

Σε δημοσιονομικά θέματα επικεντρώθηκαν σήμερα τα κλιμάκια των θεσμών που επισκέφθηκαν το Γενικό λογιστήριο του κράτους. Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα που αφορούν στον ύψος του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για τα επόμενα χρόνια καθώς και στο ποσοστό της ύφεσης για το 2015 και το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες υφίστανται διαφορές μεταξύ των 2 πλευρών, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει την επίτευξη σχεδόν μηδενικών πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα 2 χρόνια .
Σύμφωνα με κύκλους του Υπουργείου Οικονομικών δεν προκύπτουν νέα

προαπαιτούμενα από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα αναμένονται αύριο οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών ενώ έως και την Παρασκευή αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους τα τεχνικά κλιμάκια , σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων μέτρων (στα οποία φέρεται να εμμένουν κάποιοι από τους δανειστές) δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, αλλά ούτε και από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.

Οι τέσσερις επικεφαλής των αντιπροσωπειών των θεσμών που θα βρεθούν από αύριο στην Ελλάδα, είναι οι Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Το πρωί κατέφθασε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ανέφερε: «Παρακολουθούμε το τι ακριβώς γίνεται, ενημερωνόμαστε και δίνουμε τις πληροφορίες που χρειάζονται έτσι ώστε η διαπραγμάτευση να κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» και πρόσθεσε πως η παρουσία του, «όπου χρειαστεί θα ζητηθεί από τα άτομα που συντονίζουν τη διαπραγμάτευση».

Επί τάπητος από χθες τα καυτά θέματα σε δημοσιονομικό, συνταξιοδοτικό και εργασιακά. Θα χρειαστούν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να γίνει η πρώτη εκταμίευση δόσης, ξεκαθαρίζουν οι εταίροι, ωστόσο η Αθήνα διαμηνύει πως θα εφαρμόσει τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής, που δεν περιλαμβάνει τρίτο πακέτο πραπαιτούμενων μέτρων.

Κι ενώ οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο στη διαπραγμάτευση, η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Λούκα Κατσέλη, γνωστοποίησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι ζητήσαμε 10 δισ. ευρώ από τον ESM για να υπάρξει μια πρόωρη ανακεφαλαιοποίηση πριν από την τελική που θα γίνει στα τέλη του χρόνου».

Καταθέσεις 48 δισεκατομμυρίων ευρώ έκαναν φτερά από τις ελληνικές τράπεζες μέσα σε 8 μήνες, από τον περασμένο Νοέμβριο έως το τέλος Ιουνίου. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, η εκροή των καταθέσεων προήλθε κυρίως από τα νοικοκυριά σε ποσοστό 70%, ενώ το 20% αφορά επιχειρήσεις και το 10% το δημόσιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα