ΧΑ: Εύκολα κλείνει, δύσκολα ανοίγει

Ένα μήνα με κλειστό το Χρηματιστήριο μετρά η Ελλάδα, και παρότι για πρώτη φορά οι Αρχές και οι εμπλεκόμενοι φορείς φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά στον τρόπο που θα ξανανοίξει, οι διαφωνίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η επιμονή για την επιβολή "capital controls" λειτουργούν ως τροχοπέδη στις τελικές αποφάσεις.

Εν αναμονή της εισήγησης που θα κάνει τελικά αποδεκτή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,

φτάσαμε από τη Δευτέρα στην Τρίτη που και "παίζεται" αν η αγορά θα καταφέρει να επαναλειτουργήσει αύριο Τετάρτη -όπως είναι πλέον "ανεπίσημα" ο στόχος- ή κάποια από τις επόμενες ημέρες μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Δεδηλωμένη πρόθεση τόσο των χρηματιστηριακών και εποπτικών Αρχών, όσο και -πλέον- του υπουργείου Οικονομικών είναι οι συναλλαγές να ξεκινήσουν "το συντομότερο δυνατόν". Ωστόσο μέχρι και χθες βράδυ κανείς από τους εμπλεκόμενους δεν μπορούσε να προσδιορίσει χρονικά το άνοιγμα της αγοράς, ούτε και τον τρόπο που τελικά θα γίνει. Οι τηλεφωνικές επαφές και η ανταλλαγή εγγράφων συνεχίζονταν μέχρι αργά με την ΕΚΤ, καθώς υπό συζήτηση ήταν και το σενάριο επιβολής περιορισμών εκροής κεφαλαίων όχι μόνο στους Έλληνες, αλλά και στους ξένους επενδυτές.

Κατόπιν αιτημάτων ξένων επενδυτών, οι χρηματιστηριακές Αρχές έχουν αποφασίσει ότι με την έκδοση της υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις επανεκκίνησης των συναλλαγών, θα πρέπει να υπάρχει "επαρκής" χρόνος για πλήρη διάχυση της πληροφόρησης στο επενδυτικό κοινό πριν ξανανοίξει το Χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι για να ανοίξει το Χρηματιστήριο αύριο Τετάρτη, θα πρέπει η σχετική υπουργική απόφαση να δημοσιευτεί νωρίς σήμερα το πρωί και στο μεσοδιάστημα να ληφθούν αποφάσεις για άλλου είδους περιορισμούς όπως το short selling, τα όρια διακύμανσης, το ωράριο κλπ.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι δύο:

1. Αυτό της επαναλειτουργίας του Χ.Α με ίδιους όρους μεταχείρισης μεταξύ Ελλήνων και ξένων επενδυτών σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αξιοποίησης των υφιστάμενων τραπεζικών καταθέσεων για τους εγχώριους επενδυτές, ήτοι με πλήρη ελευθερία κινήσεων, εξαιρουμένης της εκροής κεφαλαίων και της μεταφοράς χαρτοφυλακίων στο εξωτερικό. Η απαγόρευση συζητήθηκε να ισχύει και για τους ξένους επενδυτές.

2. Της απαγόρευσης αγοράς μετοχών από Έλληνες επενδυτές με την χρησιμοποίηση των τραπεζικών καταθέσεων στην Ελλάδα και την δημιουργία νέων τραπεζικών λογαριασμών όπου θα μπορούν να κατατίθεται "νέο χρήμα" για την αγορά μετοχών. Ως νέο χρήμα θα νοούνται μεταξύ άλλων τα υφιστάμενα υπόλοιπα των κωδικών, τα κεφάλαια που θα μεταφέρονται από το εξωτερικό ή από τα "στρώματα", οι πιστώσεις μερισμάτων κλπ.

Οι πιθανότητες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς που συμμετέχουν στις διαβουλεύσεις, είναι υπέρ του σεναρίου της επιβολής περιορισμών για τους Έλληνες επενδυτές, αν και χθες δεν υπήρχε κανείς που να αποκλείει κατηγορηματικά ως "θετική έκπληξη" το πρώτο.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα