Στο επίκεντρο οι απολύσεις

Το θέμα των ομαδικών απολύσεων, η περεταίρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμέιων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των επικείμενων διαπραγματευσεων της ηγεσίας του υπουργείου Εργασιας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας.Η τρόϊκα, επιμένει στη νομοθετική κατοχύρωση ενός πιο ευέλικτου πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει υψηλότερο ποσοστό απολύσεων και την κατάργηση της έγκρισης που απαιτείται σήμερα από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Σκληρή αναμένεται η διαπραγμάτευση και στο θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών

εισφορών κατά 3,9 μονάδες, καθώς η ελληνική πλευρά επιθυμούσε να εφαρμοστεί εφάπαξ, εντός του 2014, αλλά να αφορά κατά τουλάχιστον μία μονάδα και τους εργαζόμενους. Η τρόικα πιέζει ότι η μείωση να εφαρμοστεί μόνο στους εργοδότες, με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσω της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους. Πλέον, εξετάζεται εκ νέου η σταδιακή μείωση έως το 2016 (όπως προβλέπει το Μνημόνιο) όμως δεν έχουν ακόμη βρεθεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα διατηρήσουν τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων τουλάχιστον σταθερά.

Οι απώλειες από την εφαρμογή του μέτρου εκτιμάται ότι θα αγγίξουν τα 800 εκατομμύρια ευρώ, οταν ήδη από τους προϋπολογισμούς των ταμείων για το τρέχον έτος προκύπτει συνολικό έλλειμμα της τάξεως του 1,7 δις ευρώ.

...και στο βάθος ανατροπές

Εντωμεταξύ, εργατολόγοι και συνδικαλιστικά στελέχη, εκτιμούν ότι ενδεχόμενη παροχή νέας βοήθειας προς την χώρα μας, θα δρομολογήσει νέες δυσμενείς εξελίξεις στα εργασιακά.

Στόχος των δανειστών μας, για την επίτευξη του οποίου ακολουθούν την διαδικασία της σταθερής βήμα προς βήμα προσέγγισης, είναι η εξασφάλιση "μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας".

Είδικοί στις εργασιακές σχέσεις και συνδικαλιστικά στελέχη επιχειρούν να διαβάσουν πίσω από τις γραμμές των διακηρυγμενων στόχων και να...αποκρυπτογραφήσουν τον όρο "ευελιξία".

Όπως εκτιμάται, το νέο πακέτο απαιτήσεων της τρόϊκας, θα περιλαμβάνει:

Περεταίρω παρεμβασεις στο όριο των ομαδικών απολύσεων. Θέμα που θα εξεταστεί μεσοπρόθεσμα. Στόχος των δανειστών μας είναι οι ήδη φθηνότερες και γρηγορότερες απολύσεις να γίνουν και μαζικότερες, ακόμη και με πλήρη απελευθέρωση του ορίου. Ωστόσο, δεν αποκλείεται μεσοπρόθεσμα, η τροϊκα να ανακινήσει και πάλι το ζήτημα της (περαιτέρω) μείωσης των αποζήμιώσεων για λόγους απόλυσης.

Πλήρη εφαρμογή της άρσης της μονιμότητας, με απώτερο στόχο τις απολύσεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών εγείρουν απαιτησεις και ζητούν αλλαγές στην διατήρηση της «προστασίας» ομάδας «παλιών» εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τράπεζες, ώστε να καταργηθεί στην πράξη η μονιμότητα τους.

3. Την κατάργηση των περιορισμών που ισχύουν στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, εκτός από τον ιδιωτικό τομέα, και στο δημόσιο.

4.Την προώθηση του θεσμού της προσωρινής απασχόλησης- ενοικιαζόμενων εργαζόμενων μέσω εταιρειών και σε άλλους κλάδους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σε ειδικότητες πέραν της καθαριότητας και της φύλαξης, που ισχύει σήμερα

5. Την περαιτέρω μείωση του κατωτατου μισθού εναλλακτικά ή σε συνδυασμό με εισαγωγη του θεσμού των mini jobs.

Είτε θα υπάρξει νέα μείωση του κατώτατου μισθού από το 2016 είτε θα επιλεγεί η φόρμουλα της "μικροεργασίας" για τους νέους, μεσω της οποίας προσφέρονται θέσεις εργασίας με μηνιαίες αποδοχές της τάξεως των 300 ευρώ και περιορισμένη ασφάλιση.Μοντέλο, το οποίο ήδη χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα στην Γερμανία.

6. Την ενισχυση της διευθετησης του χρόνου εργασίας με διευθυντικο δικαιωμα.

Σήμερα, σε επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζεται συμβατικό ωράριο εργασίας έως 40 ωρών εβδομαδιαίως, επιτρέπεται για μία χρονική περίοδο (περίοδος αυξημένης απασχόλησης) ο εργαζόμενος να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα επιπλέον των οκτώ ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των 40 (ή του μικρότερου συμβατικού ωραρίου) ώρες εργασίας την εβδομάδα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου (περίοδος μειωμένης απασχόλησης).

7.Την καθιέρωση του δικαιώματος "Λοκ αουτ" για τους εργοδότες. Το θέμα απασχολεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς ακόμη να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Σε περιπτώσεις παρατεταμένων απεργιακών κινητοποιήσεων, εξεταζεται οι εργοδότες να έχουν το δικαίωμα άρνησης της παροχής υπηρεσιών εκ μέρους των εργαζομένων, ακόμη και αντικατάστασης των απεργών και απόλυσής τους χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα