Άνοιξαν οι κάλπες στην Σκωτία

Ουρές σχηματίζουν οι Σκωτσέζοι από νωρίς το πρωί έξω από τα εκλογικά κέντρα, στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα καθορίσει το μέλλον της Σκωτίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Tα πρώτα αποτελέσματα για το ΝΑΙ ή το ΟΧΙ στην ανεξαρτησία αναμένονται αύριο το πρωί, ενώ το ισχυρό ποσοστό όσων δήλωναν τις τελευταίες ημέρες αναποφάσιστοι προοιωνίζεται μάχη στο νήμα.

Το Λονδίνο έχει ρίξει στη μάχη κάθε μέσο που διαθέτει για να κρατήσει τους Σκωτσέζους εντός: Υπόσχεται

μεγαλύτερες αρμοδιότητες εντός του Ηνωμένου Βασιλείου -σε σπάνια επίδειξη διακομματικής ενότητας- και προειδοποιεί πως o δρόμος προς την ανεξαρτησία «δεν θα έχει επιστροφή».

Στους τελευταίους που έριξαν το βάρος τους στην εκστρατεία υπέρ του «όχι» ήταν και ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σε tweet του έγραψε: «Ελπίζω το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει ισχυρό, ακμαίο και ενωμένο». Ανυποχώρητοι ωστόσο οι οπαδοί του ΝΑΙ.

«Αυτές οι υποσχέσεις της τελευταίας στιγμής από νυν και πρώην Βρετανούς πρωθυπουργούς μοιάζουν σαν μια επίθεση πανικού», δηλώνει η Ρόνα Μακντόναλντ, που διαδηλώνει για το ΝΑΙ στην ανεξαρτησία της Σκωτίας.


«Πιστεύουμε ότι ένα ισχυρό, Ηνωμένο Βασίλειο είναι σημαντικό καθώς αποτελεί ένα από τους πιο ικανούς και αξιόπιστους εταίρους μας εδώ και πολλά χρόνια», δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου.

Συναισθηματικά φορτισμένες οι τελευταίες δηλώσεις των πολιτικών ηγετών. Μεταξύ τους και ο πρώην Βρετανός πρωθυπουργός, Γκόρντον Μπράουν, δεδηλωμένος οπαδός του ΟΧΙ. «Η ψήφος δεν αφορά το εάν είμαστε ξεχωριστό έθνος ή όχι εμείς οι Σκωτσέζοι. Γιατί είμαστε ξεχωριστό έθνος, και χθες και σήμερα και αύριο. Δεν αφορά το εάν έχουμε ένα Κοινοβούλιο δικό μας, γιατί έχουμε ήδη. Δεν αφορά το εάν έχουμε αυξημένες εξουσίες, γιατί όλοι συμφωνήσαμε να μας δοθούν. Το ερώτημα είναι το εάν θέλουμε να σπάσουμε κάθε δεσμό. Κι εγώ λέω όχι: ας κρατήσουμε τη βρετανική σύνταξή μας, ας κρατήσουμε το βρετανικό μας διαβατήριο, ας κρατήσουμε τις παροχές του βρετανικού κοινωνικού κράτους...», ανέφερε ενώπιον ενός ένθερμου ακροατηρίου ο Γκόρντον Μπράουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα