Στις 23 - 24 Νοεμβρίου η διάσκεψη «Γενεύη 2»

Η διάσκεψη «Γενεύη 2» για τη συριακή σύρραξη θα διεξαχθεί στις 23 και 34 Νοεμβρίου, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα ο αντιπρόεδρος της συριακής κυβέρνησης Κάντρι Τζαμίλ, έπειτα από συνομιλίες του με στελέχη της ρωσικής διπλωματίας.

«Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο υπουργείο Εξωτερικών συζητήσαμε τα ακόμη υποθετικά χρονικά όρια εντός των οποίων μπορεί να διεξαχθεί η διάσκεψη... Η άρνηση του Εθνικού Συριακού Συμβουλίου να συμμετάσχει στη "Γενεύη 2" δεν θα επηρεάσει τον χρόνο και τη μορφή με την οποία θα διεξαχθεί. Είναι πολύ πιθανόν ότι θα αναθεωρήσουν την απόφασή
τους», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Δαμασκού, σύμφωνα με τη μετάφραση των δηλώσεών του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti που οργάνωσε και τη συνέντευξη Τύπου.

Όταν τού ζητήθηκε να επιβεβαιώσει τις ημερομηνίες που ανέφερε, ο Κάντρι Τζαμίλ δήλωσε: «Ναι, αυτό λέει ο (γ.γ. του ΟΗΕ) Μπαν Κι-μουν, όχι εγώ».

Η επίτευξη συμφωνίας για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου του καθεστώτος της Δαμασκού αναβίωσε τις προσπάθειες για τη σύγκληση της διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης, όμως ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Λαχντάρ Μπαχίμι δήλωσε πρόσφατα ότι δεν είναι βέβαιο ότι η σύγκλησή της θα γίνει στα μέσα Νομεβρίου όπως είχε αρχικά σχεδιασθεί.

Ο Κάντρι Τζαμίλ, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει σειρά επισκέψεων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της συριακής σύρραξης, δήλωσε ότι η ειρηνευτική διάσκεψη είναι αναγκαία διότι «όλοι βρίσκονται σε αδιέξοδο- σε στρατιωτικό και πολιτικό αδιέξοδο».

«Η Γενεύη αποτελεί διέξοδο για όλους: τους Αμερικανούς, τη Ρωσία, το συριακό καθεστώς και την αντιπολίτευση. Όποιος το καταλάβει πρώτος, θα ωφεληθεί. Όποιος δεν το καταλάβει, θα βρεθεί στο περιθώριο, εκτός πολιτικής διαδικασίας», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα