Βουλγαρία: Κύμα προσφύγων από τη Συρία

Η βουλγαρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη στα νοτιοανατολικά σύνορα της Βουλγαρίας με την Τουρκία για να περιορίσει τον αριθμό των προσφύγων από τη Συρία που εισέρχονται στη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Βασίλ Μαρίνοφ δήλωσε ότι το υπουργείο σχεδιάζει την κατασκευή φράχτη, μήκους 30 χιλιομέτρων και ύψους τριών μέτρων, στην ορεινή περιοχή Έλχοβο.

Το 85% των παράνομων εισόδων από τα σύνορα της Τουρκίας γίνεται μέσω της συγκεκριμένης περιοχής, τόνισε, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sofia
Globe».

«Η περίφραξη των συνόρων θα κοστίσει περίπου πέντε εκατομμύρια λέβα. Πρόκειται για το ίδιο ποσό που δαπάνησαν οι ελληνικές αρχές για την κατασκευή φράχτη μήκους 10 χιλιομέτρων. Οι φράχτες κατασκευάζονται για την καλύτερη προστασία των συνόρων», δήλωσε ο κ. Μαρίνοφ.

Η βουλγαρική κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 21 Οκτωβρίου για να συζητήσει το θέμα του αυξανόμενου αριθμού προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, που εισέρχονται στη χώρα.

Ο κ. Μαρίνοφ είπε ότι, κατά τη χθεσινή σύσκεψη, οι υπουργοί συζήτησαν για την κατανομή της πρόσθετης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κατάστασης με τους πρόσφυγες. Το ποσό των 27 εκ. λέβα (περίπου 18,5 εκ. ευρώ) θα διανεμηθεί σε οργανισμούς που ασχολούνται με τους πρόσφυγες και οι περισσότεροι πόροι θα διοχετευθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έχει επανειλημμένως ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνίσει τις ακριβείς ανάγκες της.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι έως το τέλος του έτους χρειάζεται 10 εκ. λέβα, αλλά πρόσφατα είπε ότι απαιτούνται 30 εκ. λέβα, καθώς εκτιμάται ότι έως το τέλος του 2013 στη χώρα ο αριθμός των προσφύγων θα ανέλθει στις 11.000.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα