Στις 13 Δεκεμβρίου η συζήτηση για την δόση

Στην επόμενη συνάντηση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, παρέπεμψαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την συζήτηση για  την εκταμίευση της δόσης και την εκτίμηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων. Ωστόσο αισιοδοξία εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, την ώρα που το Βερολίνο έσπευσε να κλείσει την όποια συζήτηση για νέο κούρεμα. Μάλιστα, τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όσο και ο Επίτροπος, Όλι Ρεν, αστιεύτηκαν ακριβώς για

τη μικρή διάρκεια της συνεδρίασης, μετά τα δύο απανωτά και ολονύχτια θρίλερ των προηγούμενων συνεδριάσεων του Eurogroup που αφορούσαν το ελληνικό ζήτημα.

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τον Γιάννη Στουρνάρα για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.
«Η εκτίμηση της πορείας του προγράμματος και οι λεπτομέρειες της εκταμίευσης της δόσης των 34,4 δισ. ευρώ για την Ελλάδα θα συζητηθούν στις 13 Δεκεμβρίου», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς, αν εκτιμά ότι το πρόγραμμα επαναγοράς θα πετύχει και κατά συνέπεια στις 13 Δεκεμβρίου το Eurogroup θα είναι σε θέση να δώσει την οριστική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα, ο Z.Κ. Γιούνκερ, απάντησε μονολεκτικά «Ναι». Δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι επί του προγράμματος ο επίτροπος, Όλι Ρεν.

Αισιόδοξος για το πρόγραμμα εμφανίστηκε και ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξουν δυσκολίες στην υλοποίηση του και ότι θα επιτύχει τους προσδοκώμενους στόχους. «Δεν έχουμε λόγο να φοβόμαστε ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικού χρέους δεν θα πετύχει», δήλωσε και ο Ιρλανδός ΥΠΟΙΚ,  Μάικλ Νούναν.

Στο μεταξύ, ξανακλείνει το παράθυρο για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το Βερολίνο. Παρερμηνεύθηκαν οι σχετικές δηλώσεις της Καγκελαρίου 'Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι η κ. Μέρκελ, με τη συνέντευξή της στη Bild της Κυριακής, δεν είχε σκοπό να δώσει την εντύπωση ότι εξετάζει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μετά το 2014-15. Το να συμπεραίνει κανείς κάτι άλλο είναι πολύ ευφάνταστο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. Και ξεκαθάρισε ότι τόσο η Γερμανία όσο και άλλα κράτη-μέλη έχουν, επιπλέον, σχετικό νομικό κώλυμα για επιπλέον κούρεμα. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει σε νέο κούρεμα, υπογράμμισε και η Αυστριακή ΥΠΟΙΚ, Μαρία Φέκτερ.

Να συνεχιστούν οι προσπάθειες στην Ελλάδα, επέμεινε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στον σωστό δρόμο κι αν συνεχίσει με συνέπεια, θα πετύχει. Και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να είναι σεβαστές οι θυσίες του ελληνικού λαού, σημειώνοντας παράλληλα με νόημα: «Αυτό που έχει αποτύχει στην Ελλάδα, είναι η ελίτ, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό».
Στην εκτίμηση ότι πιθανώς η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πρόγραμμα το 2014» κατέληξε ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης Νουτ Βέλινκ, που εκτίμησε ότι οι ηπιότεροι όροι που συμφωνήθηκαν την περασμένη εβδομάδα για το χρέος δεν είναι επαρκείς για την έξοδο της χώρας από το δημ

Keywords
Τυχαία Θέματα