Στην τελική φάση ο «Παρμενίων 2013»

Την τελική φάση της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2013», που διεξάγεται στο Πεδίο Βολών-Ασκήσεων «Ψηλού Στάλλου» στο Νομό Έβρου, παρακολουθεί από το πρωί και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για την υλοποίηση των σχεδίων της άσκησης, έγινε η μεγαλύτερη, από ποτέ άλλοτε, κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, αφού συμμετείχαν περίπου 65 χιλιάδες στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό και το σύνολο των διαθέσιμων στρατιωτικών μέσων.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης έγιναν
βολές με πραγματικά πυρά, από ΟΛΑ τα διαθέσιμα όπλα του Πυροβολικού, των Αρμάτων Μάχης, των Επιθετικών ελικοπτέρων της Αεροπορίας Στρατού και των μαχητικών Αεροσκαφών F-16 και Μιράζ 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν πάνω από 200 εξόδους, έκαναν βολές και μετέφεραν μεγάλο όγκο υλικών και μέσων σε όλο τον ελλαδικό χώρο.

Το Πολεμικό Ναυτικό, έχει απλώσει τα διαθέσιμα πλοία επιφανείας και υποβρύχια σε όλον τον θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και συμμετέχει στην άσκηση με 77 μονάδες κρούσης και υποστήριξης με εξαιρετικά ποσοστά διαθεσιμότητας, καθώς και με 10 ιπτάμενα μέσα.

Οι Ειδικές Δυνάμεις με τη συνδρομή ιπτάμενων και πλωτών μέσων, όπως ελικόπτερα και ταχύπλοα, αναπτύχθηκαν με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς, ημέρα και νύχτα, σε ευαίσθητες περιοχές των επιχειρήσεων της άσκησης.

Η εθνική διακλαδική άσκηση «Παρμενίων 2013» διεξάγεται από 30 Σεπτεμβρίου έως 4 Οκτωβρίου 2013 σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο και εντός του FIR Αθηνών.

Σκοπός της άσκησης είναι η εκπαίδευση των Επιτελείων και των Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων στη διεξαγωγή διακλαδικών επιχειρήσεων, βάσει των υφιστάμενων σχεδίων, καθώς και η προαγωγή της συνεργασίας και του συντονισμού με φορείς του πολιτικού τομέα και πιο συγκεκριμένα: το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, την Ελληνική Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, τη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης και τη Διεύθυνση Παλλαϊκής Άμυνας-Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης.

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα